Laatste nieuws:

, 12 mei 2023 14:58

Industrial Ethernet groeit verder - veldbussen verliezen terrein

Met een groei van 10 procent blijft Industrial Ethernet marktaandeel veroveren en is nu goed voor 68 procent van de wereldwijde markt van nieuwe geïnstalleerde ‘nodes’ in de fabrieksautomatisering tegenover 66 procent vorig jaar. De onderlinge strijd tussen PROFINET en EtherNet/IP gaat door; zij voeren de ranglijst van 2023 aan met elk een marktaandeel van 18 procent. Maar EtherCAT blijft ook sterk groeien en staat nu op een onbedreigde derde plaats met een marktaandeel van 12 procent. Dat schrijft HMS Networks in de jaarlijkse analyse van de industriële netwerkmarkt in de fabrieksautomatisering. Hun verwachting is dat de markt dit jaar met 7 procent zal groeien.

Met een groei van 10 procent blijft Industrial Ethernet marktaandeel veroveren. Ook het aandeel van de draadloze netwerken in de industriële fabrieksautomatisering groeit verder. (Beeld: HMS Networks)'
Met een groei van 10 procent blijft Industrial Ethernet marktaandeel veroveren. Ook het aandeel van de draadloze netwerken in de industriële fabrieksautomatisering groeit verder. (Beeld: HMS Networks)
1/1
De groei van vorig jaar voor veldbussen was tijdelijk, aangezien nieuwe veldbusinstallaties afnemen met -5 procent in 2023. PROFIBUS voert de veldbusranglijst aan met 6 procent marktaandeel, maar Modbus-RTU zit daar vlak achter met 5 procent. Samen zijn veldbussen goed voor 24 procent (27 procent vorig jaar) van de markt in 2023. Hoewel het aantal nieuwe veldbusknooppunten afneemt, zullen nog vele jaren veel apparaten, machines en fabrieken vertrouwen op de goed functionerende en beproefde veldbussen.
"Solide industriële netwerkconnectiviteit is de sleutel tot het bereiken van de productie-uptime die nodig is om de productiviteits- en duurzaamheidsdoelstellingen in de fabrieksautomatisering te bereiken", zegt Magnus Jansson, productmarketingdirecteur bij HMS Networks, business-unit Anybus. "Kwaliteit, beveiliging, veiligheid en het verkrijgen van inzicht via apparaat- en machinedata zijn belangrijke drijfveren die we zien voor de verdere uitbreiding van industriële netwerken."

Draadloos groeit het snelst

De draadloze groei versnelt tot +22 procent in 2023, naarmate er meer draadloze industriële netwerkoplossingen worden geïntroduceerd in de fabrieksautomatisering. Typische ‘use-cases' zijn kabelvervangingstoepassingen, draadloze machinetoegang en connectiviteit met mobiele industriële apparatuur.

Regionale netwerkvarianten

EtherNet/IP, PROFINET en EtherCAT zijn toonaangevend in Europa en het Midden-Oosten, met PROFIBUS en Modbus-TCP als runners up. De Amerikaanse markt wordt gedomineerd door EtherNet/IP, terwijl EtherCAT zich sterk ontwikkelt en marktaandeel wint. PROFINET leidt een gefragmenteerde Aziatische markt, gevolgd door EtherNet/IP en sterke mededingers CC-Link/CC-Link IE Field, EtherCAT, PROFIBUS en Modbus (RTU/TCP).

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden