, 11 mei 2023 09:50

Voorspel de toekomst van je motorreductoren

Als de voorspellingen juist zijn, zullen er in het jaar 2025 27 miljard apparaten verbonden zijn met het Internet van dingen (IoT). Marek Lukaszczyk, marketingmanager voor Europa bij WEG, legt uit hoe het onderhoud van motorreductoren in dit model past.

Motorreductoren zijn de zwaargewichten in de aandrijftechniek. Ze zijn de drijvende kracht achter de noodzakelijke bewegingspatronen van machines en systemen en zorgen dat de productielijnen soepel blijven draaien. Als een motorreductor met een storing kampt, kan dit dan ook zeer kostbare gevolgen hebben.

Niet op tijd

Vanwege de aanzienlijke krachten die door machines worden uitgeoefend, worden storingen vaak niet op tijd gedetecteerd en komen hele systemen tot stilstand. Dit kan zeer nadelige gevolgen hebben als andere belangrijke bedrijfsonderdelen ook uitvallen totdat er een vervangende motorreductor wordt geïnstalleerd.

Toekomst voorspellen

Ook al zijn we niet in staat om in de toekomst te kijken, we kunnen wel: de toekomst voorspellen. Met een strategie van voorspellend onderhoud (Predictive Maintenance - PdM) kan onderhoudspersoneel de kritieke data verzamelen om prestatiestoringen te helpen identificeren. Met deze inzichten kunnen problemen maanden voordat ze potentiële storingen veroorzaken worden verholpen; dit voorkomt downtime, vermindert overbestedingen voor onderhoud en beperkt operationele risico's.

Slimmere onderhoudsmethode

Voorspellend onderhoud is een techniek die gebruik maakt van apparatuur voor condition monitoring om operationele prestaties in realtime te meten en te beoordelen. Door op regels gebaseerde diagnoses samen te voegen met voorspellende formules wordt bij PdM een exacte tool gemaakt om data te verzamelen en te beoordelen.

Deze methode is gebaseerd op het anticiperen van de toekomstige staat van een systeem door potentiële storingen en de onderhoudsacties die aandacht vereisen uit te lichten. Een datagestuurde benadering maakt gebruik van voorspellende analytics en algoritmen gebaseerd op realtime-data om specifieke problemen te identificeren, waarbij er in veel gevallen geen zichtbare tekenen van beschadiging zijn.

Op weg naar het IoT

Bedrijven besteden soms heel veel tijd en middelen aan het uitvoeren van onderhoudscontroles, maar ze hebben niet de data om na te gaan of hun strategie effectief is, zelfs niet of het hun belangrijkste problemen aanpakt. Maar er is een beter alternatief.
WEG Motor Scan is voor een motorreductor eigenlijk de eerste stap naar het IoT. Het is een kosteneffectieve manier van voorspellend onderhoud om de levensduur van motorreductoren te verlengen. Onderhoudspersoneel kan met WEG Motor Scan in combinatie met de bijbehorende software WEG Motor Scan Gateway in een oogopslag analytische data van de motorprestaties zien vanaf een telefoon, computer of mens/machine-interface (HMI).
De sensor kan op zowel oude als nieuwe motorreductoren, inclusief elektromotoren, worden bevestigd. De sensor verschaft allesomvattende diagnostische gegevens over de staat van de motor door monitoring van oppervlaktetemperatuur, analyse van trillingen, data over bedrijfsuren, snelheid en smeringsintervallen en berekeningen van foutieve uitlijningen.
De verzamelde data kunnen via de app of Bluetooth worden verzonden en opgeslagen op een beveiligd platform in de cloud, waar data van meerdere sensoren tegelijkertijd kunnen worden bekeken. Op het IoT-platform van de software krijgt u een uitgebreid overzicht voor diagnose en kunnen alarmmeldingen geconfigureerd worden wanneer basislijnwaarden worden overschreden.

Gratis technische gidsen

Kan deze manier van onderhoud de norm worden voor motorreductoren? In 2025 zullen naar schatting 27 miljard apparaten verbonden zijn met het IoT en wij denken dat motorreductoren in dit cijfer moeten worden opgenomen. Voor onderhoudstechnici die klaar staan om de eerste stappen in de wereld van IoT te zetten, zijn er vier gratis technische gidsen over motorreductoren verkrijgbaar met basisinformatie over de aankoop van motorreductoren en onderhoudsadvies.

 

 

 

Foto's:

WEGMOTORSCAN

Met behulp van WEG Motor Scan krijg je toegang tot diagnostische gegevens over de staat van de motor(reductor) door monitoring van oppervlaktetemperatuur, analyse van trillingen, data over bedrijfsuren, snelheid en smeringsintervallen en berekeningen van foutieve uitlijningen..

© Aandrijvenenbesturen.nl