Michelangelo, Rodin, Kollwitz, Kotaro, Savage en Sandvik - wie hoort in dit rijtje niet thuis? (video)
Makkelijke vraag toch? Zelfs als je alleen Michelangelo en Rodin kent dan kan je gokken dat ook die Kollwitz, Kotaro en Savage kunstenaars zijn of waren. En Sandvik? Die maken onder andere verspanend gereedschap voor de metaalbewerking. Dat heeft niks met die beeldhouwers te maken. Of toch wel?
"Het ‘Impossible Statue' is een prachtig voorbeeld van wat de combinatie van moderne technologie en menselijke genialiteit kan creëren" - Peter Skogh, directeur van het Zweedse Tekniska Museet
1/1
Dat laatste is natuurlijk geval. Want het ‘Impossible Statue' bouwt voort op het erfgoed van de kunstenaars, dat drie continenten en 500 jaar omvat. Michelangelo uitgezonderd hadden Rodin, Kollwitz, Kotaro en Savage elkaar in theorie kunnen ontmoeten en hun talent kunnen combineren. Maar Sandvik heeft gebruikgemaakt van AI om uit stijlkenmerken van de wereldberoemde beeldhouwers een kunstwerk te ontwerpen. En het uit roestvast staal te produceren met de hulp van geavanceerde software en hun snijgereedschappen met bijbehorende bewerkingsstrategieën.
AI-modellen
Het ‘Impossible Statue' is ontworpen met behulp van verschillende AI-modellen. De modellen zijn getraind met de - voor de kenners - meest in het oog springende stijlkenmerken van de wereldberoemde beeldhouwers:
de dynamische ‘off-balance' poses van Michelangelo (Italië, 1475-1564);
de spierdefinitie en reflectie viteit van Auguste Rodin (Frankrijk, 1840-1917);
het expressionistische gevoel van Käthe Kollwitz (Duitsland, 1867-1945);
de aandacht voor momentum en massa bij Takamura Kotaro (Japan, 1883-1956);
de opstandigheid in de figuren van Augusta Savage (USA, 1892-1962).
Na de creatie van een 2D-ontwerp waarin de genoemde kenmerken met elkaar in evenwicht zijn gebracht, heeft Sandvik dit vertaald naar een compleet 3D-beeld. Ook hierbij is op uitgebreide schaal software toegepast, onder andere om een menselijk pose te kunnen benaderen, video-algoritmes en gespecialiseerde AI om fijne details die in eerdere stappen verloren waren gegaan opnieuw in te voeren.
Digitale perfectionering
Voor de productie is vervolgens software van Mastercam ingezet om een beeld met meer dan 9 miljoen polygonen en complexe details te creëren. Met Vericut, Sandviks eigen bewerkingssimulatie- en optimalisatiesoftware, zijn de gereedschapoptimalisatie en bewerkingsprocessen doorlopen door Sandvik Coromant. Dankzij de digitale perfectionering voor de start van de daadwerkelijke bewerkingen is uiteindelijk bij de productie van de verschillende delen van het ‘beeldhouwwerk' geen afkeur opgetreden.
Van 100 naar 3 simulaties
Door digitale simulatie is de totale tijd voor het testen en controleren van het proces teruggebracht tot een zesde van wat nodig zou zijn geweest bij een handmatige proces. Bovendien zou zonder het digitale simulatiegereedschap tweemaal zoveel roestvast staal nodig zijn geweest. Dankzij digitale oplossingen voor de virtuele optimalisatie van de gereedschapinzet en de gereedschapbanen is ook een steile ontwikkelingscurve doorlopen. Waren voor het eerste onderdeel 100 simulatie nodig, voor het laatste onderdeel bleef dat beperkt tot 3. De 17 afzonderlijke onderdelen zijn bewerkt met een breed scala aan Sandvik Coromant-gereedschappen voor draaien, frezen en boren. Hiermee is een hoge oppervlaktekwaliteit bereikt; door de extreem hoge precisie van het afgewerkte werk zijn de snijpunten tussen de verschillende onderdelen bijna onzichtbaar voor het blote oog. Door het beeld in delen op te splitsen is ook de benodigde hoeveelheid staal sterk teruggebracht. Alle rvs spanen zijn gerecycled door Alleima dat het materiaal ook heeft geleverd.
Zwitsers horloge
Bij de creatie van het standbeeld was een team van experts in CAD-modellering, CAM-programmering en machinale bewerking betrokken. Daarbij werden 40 miljoen regels G-code gegenereerd voor de bewerkingsmachines. Tot slot is de geavanceerde metrologiesoftware van de Sandvik-Metrologic Group gebruikt om de details van het standbeeld te controleren. Het uiteindelijke beeld weegt 500 kg en is 150 cm hoog. Het wijkt minder dan 30 micron (0,03 mm) af van het digitale ontwerp, een opmerkelijke prestatie gezien de grootte en de complexiteit van het 3D-model. Dit is hetzelfde precisieniveau dat bijvoorbeeld bij de vervaardiging van Zwitserse horloges wordt geëist; het werd bereikt door virtueel de optimale manier te simuleren om het beeld te vervaardigen, met behulp van digitale tweelingtechnologie en technologie voor het optimaliseren van gereedschapspaden.
Prachtig voorbeeld
Het ‘Impossible Statue' staat inmiddels in het Tekniska Museet, het Zweedse nationale museum voor wetenschap en technologie,."Het ‘Impossible Statue' is een prachtig voorbeeld van wat de combinatie van moderne technologie en menselijke genialiteit kan creëren", aldus Peter Skogh, directeur van Tekniska Museet. "Het is onze missie om een breder begrip van de mogelijkheden van technologie te creëren en de volgende generatie te stimuleren om een carrière binnen bèta/techniek na te streven. Dit project voldoet voor ons aan alle voorwaarden en ik ben verheugd onze bezoekers de mogelijkheid te bieden het standbeeld te zien."
Elke dag
Nadine Crauwels, president Sandvik Machining Solutions: "De productiemethoden die zijn gebruikt om het ‘Impossible Statue' te maken, zijn dezelfde die we gebruiken om elke dag waarde te creëren voor onze klanten. Met onze toonaangevende mogelijkheden op digitaal terrein en fysieke productiegreedschappen zijn wij uitstekend in staat de productie van componenten [..] te verbeteren, inclusief efficiency en duurzaamheid, door alle stappen in het volledige productieproces met elkaar te verbinden. We hebben het Impossible Statue gemaakt om dit te laten zien, en door al onze mogelijkheden te gebruiken hebben we de productie-efficiency aanzienlijk verbeterd, de hoeveelheid afval vermindert en de hoogste kwaliteit in elke stap van het proces weten te garanderen."
Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.
Met de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.