Laatste nieuws:

, 27 april 2023 14:32

Vrouwen en kunstmatige intelligentie antwoord op talenttekort (video)

Zeker tot 2050 blijft er een tekort aan talent in Nederland. Dat concludeert Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg, in de nieuwe documentaire The Talent Game . “Zelfs als we meer internationale kenniswerkers aantrekken, meer uren gaan werken, en mensen vanaf de zijlijn betrekken bij de arbeidsmarkt, zal het tekort aan talent blijven bestaan.” Wilthagen benadrukt daarom het belang van investeringen in de juiste sectoren om Nederland en Europa toekomstbestendig te maken. Kunstmatige intelligentie kan hieraan bijdragen door de arbeidsproductiviteit te verhogen.

De hoofdrolspelers in de documentaire The Talent Game: Battlefield or Playground (vlnr): Ton Wilthagen (Tilburg University), Ilse de Graaf (SMART Photonics), Fabrizio Del Maffeo (Axelera AI), Moyra McManus (ASML), Paul van Nunen (Brainport Development). '
De hoofdrolspelers in de documentaire The Talent Game: Battlefield or Playground (vlnr): Ton Wilthagen (Tilburg University), Ilse de Graaf (SMART Photonics), Fabrizio Del Maffeo (Axelera AI), Moyra McManus (ASML), Paul van Nunen (Brainport Development).
1/1
De documentaire The Talent Game: Battlefield or Playground, geregisseerd door Ingelou Stol (High Tech Campus Eindhoven) en Vinal Hindocha (House of Yellow), biedt een kijkje achter de schermen bij techbedrijven ASMLSMART Photonics en Axelera AI. De film laat zien hoe bedrijven, van multinationals tot startups, technisch talent vinden en proberen te behouden. Een belangrijk thema in de documentaire is de potentie van vrouwen in de techniek, "die een belangrijke oplossing kunnen zijn voor het tekort aan talent in de sector", vertelt Stol. "Vrouwen zijn een onbenutte bron van expertise." Uit recent onderzoek van McKinsey  blijkt dat Europa vrouwen in de techindustrie moet aantrekken en behouden om concurrerend te blijven op het gebied van technologische groei en innovatie.

70.000 talenten tekort in Brainport Eindhoven

De Brainport-regio krijgt de komende tien jaar te maken met een tekort van 70.000 mensen in de techniek en IT. "Het is belangrijk dat de stad Eindhoven en de omliggende dorpen en steden bereikbaar blijven. Brainport Eindhoven moet een technologiehub worden die voor iedereen toegankelijk is, niet alleen voor hoogopgeleiden", zegt Paul van Nunen, directeur van Brainport Development. "Daarom moeten we bijvoorbeeld huizen bouwen voor mensen met verschillende salarissen."

De regio rondom Eindhoven zal zich de komende jaren moeten inzetten om de benodigde talenten aan te trekken en op te leiden om de tekorten in de techniek op te lossen. "We hebben alle talenten nodig van mensen die langs de kant zitten, we zullen veel mensen moeten gaan opleiden, internationale kenniswerkers aantrekken, de arbeidsproductiviteit verhogen en het behoud in de techsector vergroten. En dat zullen we allemaal tegelijk moeten doen." Van Nunen erkent dat dit een enorme uitdaging is. Maar "ik denk dat we bewezen hebben dat als het ergens kan, het hier is."

 


 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden