Laatste nieuws:

, 17 april 2023 08:40

Smart Flex Effector van Bosch Rexroth wint Hermes Award 2023 op Hannover Messe

Dankzij de unieke combinatie van een sensorsysteem en onafhankelijk werkende kinematica in zes vrijheidsgraden geeft de Smart Flex Effector compensatiemodule industriële robots een tastzin die vergelijkbaar is met die van een menselijke hand. Hierdoor kunnen processen worden geautomatiseerd die voorheen moeilijk te beheren waren of alleen handmatig konden worden uitgevoerd. De innovatie is op de Hannover Messe bekroond met de internationale industrieprijs Hermes Award 2023 en is deze hele week (17 t/m 21 april 2023) e te bewonderen op stand D26 in hal 6.

Dankzij de combinatie van een sensorsysteem en onafhankelijk werkende kinematica met zes vrijheidsgraden, geeft de Smart Flex Effector compensatiemodule industriële robots een tastzin die vergelijkbaar is met die van een menselijke hand. (Foto: Martin Stollberg)'
Dankzij de combinatie van een sensorsysteem en onafhankelijk werkende kinematica met zes vrijheidsgraden, geeft de Smart Flex Effector compensatiemodule industriële robots een tastzin die vergelijkbaar is met die van een menselijke hand. (Foto: Martin Stollberg)
Rechts
1/3
De Smart Flex Effector is ontworpen voor gebruik op robots zoals gelede robots of Cartesische lineaire systemen en is gebaseerd op een kinematisch systeem met zes vrijheidsgraden. Via Sensitive Touch detecteren sensoren de exacte positie van de te grijpen werkstukken en melden de actuele positie in real time aan de controller, die de bewegingsvolgorde van de grijper aanpast aan de specifieke positie. Daardoor kan de Smart Flex Effector automatisch toleranties compenseren bij het uitnemen en positioneren van werkstukken. Dit vermindert de vereiste programmering, vooral bij de handling van verschillende werkstukken. Bovendien kunnen medewerkers zonder programmeerkennis de robots ook handmatig inleren door de grijper gewoon met de hand in de juiste positie te brengen.

Elke beweging een dataset

De compensatiemodule is zo gevoelig dat hij zelfs werkstukken van materialen zoals glas veilig kan hanteren. Omdat elke beweging als een dataset wordt geregistreerd en gedocumenteerd, verbetert de Smart Flex Effector de procesbewaking en de kwaliteit. Op basis van de gegevens kan het besturingssysteem of hogerliggende systemen direct problematische afwijkingen detecteren. Deze worden onmiddellijk gecorrigeerd of gemeld aan het bedienend personeel. Dit voorkomt fouten en onnodige kosten door afkeur of vervolgwerk.

Retrofit

De Smart Flex Effector vergroot de toepassingsmogelijkheden van robots omdat hij toleranties in realtime nauwkeurig compenseert. Gebruikers kunnen zo verbindingsprocessen, ingewikkelde assemblagebewegingen of moeilijke handlingtaken automatiseren. De Smart Flex Effector kan ook zonder veel moeite achteraf worden ingebouwd in bestaande robots, omdat hij via gangbare interfaces communiceert met de relevante besturingen. Hierdoor worden tal van toepassingen mogelijk waarvoor in het verleden geen economische automatiseringsoplossingen bestonden.

Toekomst

"Bosch Rexroth geeft vorm aan de toekomst van automatisering door hardware en software intelligent met elkaar te verbinden", zegt Thomas Donato, lid van de Raad van Bestuur verantwoordelijk voor de Factory Automation business bij Bosch Rexroth. "Door de interactie van sensoren en software kunnen industriële robots werknemers ontlasten van repetitieve of inspannende taken."

Tot nu toe konden robots grijp- en assemblagetaken alleen hoogwaardig uitvoeren als de werkstukken zich altijd precies op de geprogrammeerde positie bevonden. Zelfs de kleinste positieafwijkingen leidden tot fouten omdat de doorgaans starre programmering niet flexibel kan aanvoelen en reageren.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden