Laatste nieuws:

, 11 april 2023 08:24

IoT, digital twin en mixed reality ondersteunen waterstoftransitie

Een digitale twin voor de multifysische 3D-simulatie van een industriële oven, in realtime verbonden met het ThingWorx IoT-platform van PTC en bediend via een mixed reality-oplossing. Hiermee werkt het CRIGEN Lab van ENGIE aan een optimaal beheer van industriële installaties tijdens de omschakeling naar waterstof.

Het CRIGEN Lab van ENGIE, in Stains ten noorden van Parijs, wijdt zich deels aan het anticiperen op en ondersteunen van de industriële ontwikkelingen van energieproducent ENGIE. Het laboratorium, gespecialiseerd is in nieuwe energiebronnen, verricht onderzoek naar gas-gerelateerde energiebronnen. De energietransitie verlangt dat industriële activa zich aanpassen aan verschillende energiebronnen.

Industriële oven

Het CRIGEN Lab oordeelde dat een industriële oven een uitgelezen experiment kan zijn voor de digitale reproductie van de overschakeling op waterstof van industriële installaties die verbranding als kernproces hanteren. Voor dit project deed het CRIGEN Lab van ENGIE een beroep op deskundige partners die de nodige praktijkkennis en -ervaring samenbrachten. Zo maakte ANSYS de creatie van een digitale simulatietwin mogelijk die miljoenen gegevens in realtime produceert, terwijl PTC instond voor het beheer van deze gegevens en de verbinding in realtime met de industriële installatie. SYNERGIZ zorgde op zijn beurt voor de diepgaande en reële exploitatie van deze gegevens dankzij de mixed reality-bril van Microsoft HoloLens.

ThingWorx

Om de diverse gegevens uit verschillende bronnen op te halen en te centraliseren, deze te standaardiseren en hun potentieel integraal te benutten, moest een platform worden gebruikt dat een veelvoud van industriële communicatieprotocollen kan ondersteunen. De ThingWorx-oplossing bleek op overtuigende wijze aan de IoT-connectiviteitseisen te voldoen. Gekozen werd voor een hybride cloud om de volledige controle over het systeem en een grotere flexibiliteit bij het ophalen van de gegevens te waarborgen. De installatie en het gebruik van ThingWorx op het terrein verliepen vlot en het platform ondersteunde de wens van het CRIGEN Lab van ENGIE om de interne controle te behouden.

Positieve balans

De ambitie van dit project ligt in de eerste plaats in zijn vermogen om een technologie te verankeren en om de relevantie van IT/OT-convergentie en de voordelen ervan voor de mensen op het terrein (operators, onderhoudspersoneel, enz.) aan te tonen. Inmiddels is alles gereed: de koppeling is operationeel en het verzamelen van gegevens via de digitale 3D-simulatietwin maakt zijn beloften waar. Wanneer de gebruiker ter plaatse de Microsoft HoloLens-bril draagt, krijgt deze dus in realtime de informatie van de digital twin te zien.

Niet alleen voor een oven

Aangezien wat geldt voor een oven ook kan worden toegepast op andere energiemiddelen, vervult het CRIGEN Lab van ENGIE daarmee de kern van zijn taak: anticiperen en voorstellen. "Technologische innovatie is onze raison d'être. In de huidige context is het bijzonder waardevol om het pad van innoverend energieverbruik te kunnen traceren dankzij een geraffineerd beheer van industriële activa", besluit Guy-Alexandre Grandin, adjunct-hoofd van het Lab dat zich bezighoudt met het beheer van innovatieve en potentieel grootschalige projecten.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden