Laatste nieuws:

, 11 april 2023 10:29

In een oogopslag inzicht in machinegedrag

Stilstand van een machine moet zo veel mogelijk voorkomen worden in een productieomgeving. De kosten en bijkomende schade kunnen immers aardig oplopen. Daarom investeren bedrijven in onderhoud en preventieve vervanging van onderdelen. Maar ook de kosten daarvan lopen op, en inzicht in de gedragingen van een machine geeft het niet. Op deze manier wordt er een veiligheidsmarge ingebouwd zodat de machine in ieder geval niet uitvalt. Maar is een onderdeel wel aan vervanging toe? Kan het niet langer mee?

Beegle is een ‘machine-to-machine’ (M2M) monitoringsysteem. De gemeten waarden zijn via My Beegle benaderbaar vanuit een browser, smartphone of tablet.'
Beegle is een ‘machine-to-machine’ (M2M) monitoringsysteem. De gemeten waarden zijn via My Beegle benaderbaar vanuit een browser, smartphone of tablet.
Rechts
1/3
Inzicht in het gedrag van een onderdeel is nodig voor echte controle. Morskate Aandrijvingen uit het Overijsselse Hengelo, ontwikkelde als oplossing de Beegle . Een monitoringsysteem dat 24/7 inzicht brengt in de prestaties van geselecteerde onderdelen. Het onderhoud, de inzet van personeel en de vervanging van onderdelen kan hiermee worden gecontroleerd en effectief worden beheerd.

Wat je niet kan zien

De Beegle registreert wat bijvoorbeeld een Technische Dienst niet met het blote oog kan waarnemen. Zo kan er op tijd ingrepen worden, ruim voordat er stilstand of een defect ontstaat, en is het onderhoudsteam niet langer afhankelijk van periodieke metingen en fysieke aanwezigheid. Bij de installatie worden alarmwaarden ingesteld voor bijvoorbeeld het aantal decibel of trillingen dat een onderdeel mag bereiken. Alleen wanneer de interventiewaarde wordt overschreden, verschijnt er een melding op de smartphone. Wanneer de melding verschijnt is er nog geen stilstand en het onderdeel hoeft nog niet direct vervangen te worden. Op basis van de inzichten kunnen er nu aanpassingen gemaakt worden aan de machine of onderdelen worden vervangen. Kortom, van periodiek onderhoud naar toestandsafhankelijk onderhoud.

Gesprekken met klanten

Frans Nijman directeur bij Morskate: "In gesprekken met klanten ging het vaak over onverwachte stilstand van een machine. Ook gaven klanten aan dat er regelmatig nog goede onderdelen werden vervangen door nieuwe onderdelen en dat dit de onderhoudskosten onnodig verhoogde. Daar zijn we mee aan de slag gegaan en zo is de Beegle ontstaan. Voor het assortiment van Morskate Aandrijvingen is de Beegle een mooie aanvulling. Wij leveren vooral onderdelen voor toepassing in de aandrijftechniek en onderdelen voor interne transportsystemen, zoals bijvoorbeeld transportbanden. Branches waar wij veel leveren zijn bijvoorbeeld de voedingsmiddelenindustrie, verpakkingsindustrie, waterzuivering en papierindustrie. En juist in deze branches is het voorkomen van stilstand van essentieel belang. De Beegle past daarom prima in onze productportfolio".

Grootste voordeel

De Beegle is het resultaat van jarenlange ontwikkeling en perfectionering. Volgens Nijman, , is vooral de eenvoud van de Beegle het grootste voordeel. "Alles aan de Beegle is eenvoudig. De installatie, het gebruik en de meldingen". De Beegle is een ‘machine-to-machine' (M2M) monitoringsysteem dat onder andere geluid, temperatuur en trilling van (kritische) machineonderdelen meet. Zo houdt het systeem continu de toestand van machine in de gaten. De sensoren worden aan de machine bevestigd. De gemeten waarden worden 24/7 digitaal en draadloos doorgezet naar My Beegle. Vanuit een browser, smartphone of tablet is het online dashboard altijd toegankelijk via my.beegle.nl. Daar is een compleet overzicht te zien van alle metingen. Het meetsysteem is zo ingesteld dat via een gekleurde ‘knop' op de smartphone direct te zien is of er aandacht voor de machine nodig is.

In de praktijk

In een papierfabriek in het zuiden van Nederland wordt de Beegle al jaren toegepast. Papiermachines zorgen voor veel geluid, grote hoeveelheden water en extreem hoge temperaturen. Voor een constante kwaliteit van het papier is een onverstoord productieproces noodzakelijk. Onderhoudsmonteurs voerden daarom in het verleden preventief onderhoud uit. Dit zorgde echter voor onnodige investeringen en echte controle en inzicht was er niet.
Beegle wordt ingezet om de onderhoudskosten van het machinepark beheersbaar te houden en technisch falen van de machines te voorkomen. De sensoren van het worden gemonteerd op de zeefpartij en op de lagers in de droogwalsen. Ook is voor de temperatuurmeting van de machine een sensor gemonteerd in de tandwielkast. Deze meet de temperatuur van de olie. De monteur ontvangt een melding op zijn smartphone bij het bereiken van de vooraf ingestelde interventiewaarden.
Het resultaat is dat de monteurs beter inzicht hebben gekregen in de gedragingen van de machine. De Technische Dienst van de papierfabriek vervangt niet langer te vroeg kostbare onderdelen. Het preventief vervangen van de lagers in de walsen is minder vaak nodig dan voorheen. Ook het wisselen van olie gebeurt sinds het systeem wordt ingezet minder frequent.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden