Laatste nieuws:

, 4 april 2023 10:02

Fraunhofer IDMT ontwikkelt industriële spraakgestuurde machinebesturing

Onderzoekers van het Fraunhofer-instituut voor digitale mediatechnologie IDMT hebben een oplossing voor spraakherkenning ontwikkeld voor gebruik in de industriële productie. Het systeem werkt betrouwbaar, zelfs in lawaaierige omgevingen. Harde omgevingsgeluiden worden vrijwel geheel onderdrukt door een combinatie van richtmicrofoons en een effectief noise-canceling systeem.

Op de Hannover Messe is te zien hoe deze freesmachine en robot met spraak kunnen worden bestuurd met behulp van spraakherkenningssystemen en audiotechnologie van Fraunhofer IDMT. Het systeem kan snel en eenvoudig worden aangepast aan de behoeften van de klant. (Foto: Fraunhofer IDMT/Anika Bödecker)
'
Op de Hannover Messe is te zien hoe deze freesmachine en robot met spraak kunnen worden bestuurd met behulp van spraakherkenningssystemen en audiotechnologie van Fraunhofer IDMT. Het systeem kan snel en eenvoudig worden aangepast aan de behoeften van de klant. (Foto: Fraunhofer IDMT/Anika Bödecker)
1/1
"Voor het eerst stelt onze technologie mensen in staat om machines in de productie op een betrouwbare, intuïtieve manier met behulp van spraakcommando's te besturen. Voor productiebedrijven betekent dit meer efficiëntie en lagere kosten", aldus Marvin Norda, de projectmanager voor spraakgestuurde productie bij Fraunhofer IDMT.
De technologie heeft ook voordelen voor werknemers, want contactloze machinebediening is veilig en hygiënisch voor mensen. Wanneer werknemers meerdere machines bedienen, hoeven ze minder ver te lopen - ze kunnen een mobiel apparaat gebruiken om op afstand spraakopdrachten te geven aan de apparatuur. Ze hebben beide handen vrij, waardoor ze een werkstuk in positie kunnen brengen in het werkgebied en tegelijkertijd de robot een instructie kunnen geven zoals ‘laat de arm zakken' of ‘pak het werkstuk vast'.

Honderden individuele commando's

Een machine bedienen via spraakcommando's is efficiënter dan via een bedieningspaneel of touchpanel. Klikken door geneste menustructuren is een omslachtig en foutgevoelig proces, terwijl directe spraakcommando's eenvoudige instructies zijn. "De spraakherkenningstechnologie kan honderden individuele commando's aan, afhankelijk van de toepassing, en is niet beperkt tot een bepaalde stem. Nieuwe of gewijzigde commando's kunnen snel worden toegevoegd en getraind in het systeem", stelt Norda. De spraakherkenningssoftware kan worden geïntegreerd in de cloud of de bedrijfsserver, afhankelijk van de eisen van het bedrijf. Het is ook mogelijk een mini-pc in te bouwen of het systeem zelfs te integreren in de PLC van een machine.

Hannover Messe

De oplossing, die wordt gesponsord door het Ministerie van Wetenschap en Cultuur van Nedersaksen  en de Volkswagen Stichting, is nu klaar voor de markt en wordt al door enkele industriële klanten getest. Op de Hannover Messe van 17-21 april 2023 kunnen bezoekers de technologie ervaren en de mogelijkheden ervan live verkennen op de Fraunhofer-stand in hal 16, stand A12. Er zullen demonstraties plaatsvinden met behulp van een spraakgestuurde freesmachine.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (7)

5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden