Laatste nieuws:

, 16 maart 2023 17:54

Jacquelien Scherpen wint Prins Friso Ingenieursprijs 2023

Jacquelien Scherpen, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, is door de vakjury verkozen tot Ingenieur van het Jaar 2023. De publieksprijs ging naar Kerusha Lutchmiah, afvalwaterdeskundige bij Royal HaskoningDHV. De KIVI Engineering Student Team Award was voor team CORE Changemakers uit Eindhoven. De bekendmaking door het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) had woensdag 15 maart plaats bij Boskalis in Papendrecht, gastheer van de Dag van de Ingenieur 2023. De prijs werd uitgereikt in het bijzijn van prinses Beatrix, beschermvrouwe van KIVI.

Prof.dr.ir. Jacquelien Scherpen (links) is verkozen tot Ingenieur van het Jaar 2023. De prijs werd uitgereikt in het bijzijn van prinses Beatrix, beschermvrouwe van KIVI. Recht naast prinses Beatrix staan KIVI-directeuren Miguel Delcour en Jacolien Eijer-de Jong. (Foto: Richard van Hoek)'
Prof.dr.ir. Jacquelien Scherpen (links) is verkozen tot Ingenieur van het Jaar 2023. De prijs werd uitgereikt in het bijzijn van prinses Beatrix, beschermvrouwe van KIVI. Recht naast prinses Beatrix staan KIVI-directeuren Miguel Delcour en Jacolien Eijer-de Jong. (Foto: Richard van Hoek)
1/1
De jury prijst prof.dr.ir. Jacquelien Scherpen voor haar veelzijdigheid die ze koppelt aan inhoudelijke diepgang. Ze werkt onder meer aan samenwerkende robots en aan elektriciteitsnetwerken die zelfstandig bepalen waar de stroom wanneer naar toe moet. "Ze behoort op haar vakgebied, de meet- en regeltechniek, wereldwijd tot de meest toonaangevende wetenschappers", schrijft de jury. "Jacquelien combineert dit op energieke wijze met een grote bestuurlijke nationale en internationale inzet voor de wetenschap en de techniek."

Drijvende kracht

Aan de Groningse universiteit  is Scherpen een drijvende kracht achter het versterken en verbreden van het engineering-onderzoek en onderwijs. Ze werkt intensief samen met bedrijven en zet ook nieuwe opleidingen op. De jury: ‘Tegelijk zet ze zich ook in voor de zichtbaarheid van techniek in het algemeen, onder meer door jongeren te enthousiasmeren voor het vak van ingenieur en genderstereotyperingen ten aanzien van vrouwelijke ingenieurs te doorbreken. Alles bij elkaar maakt dit haar tot een rolmodel voor nieuwe generaties ingenieurs.'

Publieksprijs

De publieksprijs ging naar Kerusha Lutchmiah. Zij is bij ingenieursbureau Royal HaskoningDHV deskundige op het gebied van afvalwater. De afgelopen jaren werkte zij aan het monitoren van COVID-19 in rioolwater, een belangrijke nieuwe manier om de verspreiding van de ziekte in de gaten te houden.
De derde finalist was Simone de Rijke, adviseur kunstwerken en teamleider para¬metrisch ontwerp bij ingenieurs- en adviesbureau Antea Group. Zij ontwikkelt digitale tools die betere ontwerpen mogelijk maken in de bouw en civiele techniek.

Student Team Award

Voor de tweede keer werd er ook een studententeam bekroond. De winnaar van de KIVI Engineering Student Team Award is CORE Changemakers van de Technische Universiteit Eindhoven. Het team werkt aan oplossingen voor de circulaire economie. De studenten proberen het probleem van e-waste, het afval van elektronische apparaten, te tackelen met innovatieve oplossingen. De andere twee finalisten waren Green Team Twente (Universiteit Twente), dat een waterstofauto bouwt, en team !mpact (TU Eindhoven), dat vorig jaar wereldkampioen werd in de iGem-wedstrijd voor synthetische biologie.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (8)

28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden