Laatste nieuws:

, 8 maart 2023 09:55

‘Ik denk dat data altijd added value brengt’

“De energiefacturen van zowel de Belgische als de Nederlandse industriële bedrijven zijn nog nooit zo hoog geweest. Vandaar dat de vraag naar energiebesparende oplossingen groot is. En dan is op hardware-niveau de frequentieregelaar een van de weinige toestellen die effectief een besparing te weeg kan brengen”, aldus Thomas Vermeir, offer marketeer Drives & Drive Systems voor België en Nederland bij Schneider Electric, die zelf ook constateert dat de belangstelling en vraag toenemen.

“Elke extra functionaliteit die inspeelt op de problemen die fabrikanten en producenten elke dag tegenkomen brengt added value”'
“Elke extra functionaliteit die inspeelt op de problemen die fabrikanten en producenten elke dag tegenkomen brengt added value”
1/1
"We zitten in een energiecrisis en ik denk dat de eerste energiefactuur voor velen zo hoog was, dat dit hen de ogen heeft geopend. Het ligt in de aard van de mensheid eerst tegen een muur te moeten lopen, alvorens actie te gaan ondernemen", antwoordt de aan de KU Leuven opgeleide elektrisch ingenieur op de vraag naar de belangstelling naar een al decennia oude technologie voor het regelen van het toerental van synchrone en asynchrone elektrische motoren.

Applicatiegericht

"Maar de drives van de dag van vandaag zijn uiteraard niet hetzelfde als die van 30 jaar geleden" zegt Vermeir. "De techniek is nog altijd hetzelfde: we gebruiken pulsbreedte-modulatie om de snelheid en het koppel van de elektrische motor te kunnen gaan regelen. Maar nu wordt ingezet op laat ik het ‘dedicated functions' noemen, die specifiek gericht zijn op weer specifieke applicaties. Een voorbeeld daarvan is de Altivar Process 630-frequentiergelaar van Schneider Electric . Die heeft op pompapplicaties toegespitste functies. Zo kan je de pompcurve ingeven en kan je er voor zorgen dat de pomp draait aan zijn BEP - Best Efficiency Point - en dat is het energie-efficiëntst."

Voor de machinebouw

Behalve de procesuitvoeringen heeft Scheider Electric ook de Altivar Building-regelaars, die zoals de naam al aangeeft, zijn bedoeld voor het aansturen en regelen van HVAC-systemen en pompen in gebouwen. "Daarnaast hebben we ook de Altivar Machine-range die ontwikkeld is voor de integratie in machines, voor de machinebouwers dus. Daar hebben we een onderverdeling in de Altivar 12, Altivar 320 en Altivar 340 naar gelang het vermogen, de prestaties en additionele functionaliteiten. De Altivar 12 is een heel compacte drive met weinig toeters en bellen en regelt gewoon de snelheid en het koppel. De Altivar 320 is al een meer geavanceerde drive met geïntegreerde veiligheidsfuncties en kan zowel synchroon als synchrone machines aansturen. Deze regelaar heb je in verschillende uitvoeringen. Je hebt de compacte vorm en de ‘book'-vorm mochten er verschillende drives naast elkaar moeten worden geplaatst. Verder heb je dan een IP65- en IP66-uitvoering. De Altivar 340 wordt eigenlijk ingezet voor hijsapplicaties omdat de drive kan werken in closed loop", legt Vermeir uit over de verschillende regelaars van Schneider Electric.

Intelligente ‘sensor'

Hoewel van de hardware in de regelaar misschien geen schokkende innovaties zijn te verwachten - of het moet om de grootte gaan - wil dat niet zeggen dat de regelaar van pakweg 30 jaar terug nog dezelfde is als die van nu. "De drive doet nog steeds hetzelfde, maar in de regelaar is nu intelligentie geïntegreerd, die inzet op energiemanagement, assetmanagement en procesoptmalisatie. De drive is onderdeel van een netwerk en wordt dan eigenlijk een intelligente sensor die zeer interessante data kan vergaren en die kan door sturen naar een bovenliggende ‘layer'. Wij hebben bij Schneider Electric het EcoStuxure IIOT-platform. De drive kan dan de vergaarde data doorsturen naar de edge control layer, die op zijn beurt alles centraliseert en de drives kan aansturen. Dat resulteert ook altijd nog een zekere mate van procesoptimalisatie. Die laag gaat de data doorsturen naar de apps, analytics & services layer waar dan eigenlijk die data wordt geanalyseerd aan de hand van allerlei algoritmes. Daar verwerf je unieke inzichten met betrekking op energieverbruik, onderhoudsplanning, onderhoudskosten en predictive maintenance."

Steeds slimmer

Vermeir noemt een voorbeeld: "Je hebt de MCSA-technologie - de Motor Current Signature Analysis. Aan de hand van de motorstroom die de drive genereert richting de motor, kunnen we voorspellen wanneer een onderdeel uit de hele aandrijflijn defect zou kunnen gaan. Dat halen we uit een analyse van de motorstroom. Dan kan je op voorhand onderhoudssessies gaan plannen om de uptime te optimaliseren en ongewenste stilstand te verminderen. Als we de technologie implementeren heb je een leerfase van twee drie maanden. In die tijd is en gigantische hoeveelheid data verwerkt. Het algoritme, gecombineerd met machine-learning en deep-learning, leert dan dat een anomalie kan duiden op dat mogelijk defect binnen een aantal weken of maanden. Het systeem maakt zichzelf steeds slimmer aan de hand van de verworven data."

'Sneak peek'

De groeiende intelligentie van het algoritme komt tot stand en speelt zich af in de software-layer. Maar Vermeir wil bij wijze van ‘sneak peek' wel verklappen dat de plannen bestaan om dit te gaan integreren in de hardware. "Dat project staat nog in de kinderschoenen maar daar kan ik 2024 wellicht meer over vertellen, verklaart hij lachend. "Het is niet zo dat iedereen in de industrie het budget heeft een heel IOT-framework op te tuigen. Kosten worden in de industrie pas gemaakt zodra de zekerheid er is dat die kosten zich terugbetalen. Als je dan een kleine installatie hebt die je wil beheren dan is het zeer interessant om die technologie of die intelligentie In de hardware beschikbaar te hebben. Zo kunnen zij ook inspelen op eventuele ongeplande stilstand. Stilstand is een gigantische kostenpost en wil geen enkele producent of fabrikanten meemaken."

Meer business

Volgens Vermeir is het interessant om die functionaliteit sowieso gewoon op de hardware te hebben. Ook voor de grotere spelers. "Elke extra functionaliteit die inspeelt op de problemen die fabrikanten en producenten elke dag tegenkomen - en dan ben ik weer bij die procesoptimalisatie, assetmanagement en energiemanagement manager, brengt ‘added value' en dat is hetgeen wij willen geven aan onze klanten."
Vermeir vervolgt: "Ik denk dat data altijd added value brengt. Meten is weten. Als je meet weet je meer en kan je inspelen op allerlei zaken Stel nu - jij bent een machinebouwer en Ik ben een machinebouwer en jij zet in op die data-analyse en ik niet. Jij hebt dan sowieso altijd een competitief voordeel. Iedereen moet eigenlijk op die boot moet springen. Enerzijds om er zelf slimmer van te worden, want je krijgt data over de performance van je machine. Je klanttevredenheid gaat dan ook stijgen. Zo krijg je loyalere klanten en dat gaat weer business genereren."

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (9)

16 april 2024 - Veldhoven
Manufacturing Technology Conference
16 april 2024 - Veldhoven
CLEAN EVENT
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden