Laatste nieuws:

, 8 maart 2023 07:00

Circulair keteninitiatief voor oude groepenkasten en verdelers

Nederland verduurzaamt en kiest massaal voor elektrificatie, maar is hiervoor uitbreiding van de elektrische installaties noodzakelijk. Circolektra is het circulaire keteninitatief van verschillende marktpartijen die hun circulaire verantwoording nemen door oude groepenkasten en verdelers in te zamelen.

Marco Pastoor (links) en Franjo Stakovic van Cirkoelektra '
Marco Pastoor (links) en Franjo Stakovic van Cirkoelektra
1/1

Door de elektrificatie belandt er jaarlijks meer dan 1 miljoen kg aan oude groepenkasten op de afvalberg. Daarnaast worden oude en onveilige groepenkasten en verdelers regelmatig doorverkocht zonder goedkeuring of garantie van de producent. Dit kan tot zeer gevaarlijke situaties leiden. 30 procent van alle elektriciteitsongevallen bij woonhuizen ontstaan in de meterkast en is kortsluiting in de meterkast brandoorzaak nummer twee. Circolektra stelt veiligheid boven alles door oude groepenkasten in te zamelen en te hergebruiken als grondstoffen.

'Social return on investment'

Circolektra is opgericht als circulaire keten door ABBAttemaEatonHager  en Schneider Electric met Circospin  als ketenregisseur. Samen met groothandels, installatiebedrijven, sloopbedrijven, netwerkbeheerders, paneelbouwers en overige professionele organisaties, zetten wij ons in voor de inzameling en circulaire verwerking van oude groepenkasten en verdelers. Het gaat over tienduizenden oude kasten per jaar. Waardevolle onderdelen en grondstoffen zetten de fabrikanten zo veel mogelijk in voor de productie van nieuwe groepenkasten. Deze remanufacturing gebeurt ook voor componenten zoals automaten en aardlekschakelaars die waardevolle metalen bevatten.
Het verzamelen, sorteren en demonteren van de groepenkasten ondergebracht bij een speciaal geselecteerde werkplaats. Hier worden langdurig werklozen, migranten en ex-gedetineerden door ervaringsdeskundigen praktisch gecoacht en begeleid, met als doel herintreding op de reguliere arbeidsmarkt. Circolektra fungeert hierbij als springplank naar een baan bij een van de aangesloten partners. Er is immers een structureel gebrek aan personeel met een technische achtergrond binnen de branche.
Bron: Circoelektra

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden