, 21 februari 2023 19:24

Een ‘haven’ aan mogelijkheden

“Het is bijna een jaar geleden dat de wereld werd opgeschrikt door de inval van Rusland in Oekraïne. Een groeiend aantal mensen vindt via Port of Opportunities een duurzame baan en steeds meer mensen raken geïnspireerd door de mooie matches die tot stand zijn gekomen. Met de recente lancering van de website en door het verzorgen van interactieve vraag-en-antwoordsessies via de sociale mediakanalen bereiken we steeds meer potentiële werknemers.”

Het benoemen van het probleem blijkt altijd makkelijker dan de oplossing te bieden. Maar het jonge Port of Opportunities  pakt de handschoen op om een deel van het tekort aan techneuten, maritieme- en logistieke professionals in Mainport Rotterdam op te lossen door de persoonlijke en intensieve begeleiding van gekwalificeerde nieuwkomers in Nederland. Dit ligt in lijn met het advies van het Centraal Plan Bureau dat adviseert om nieuwkomers direct in een regio met baankansen te plaatsen die aansluiten bij hun vaardigheden. En waar kan je dan beter zijn dan in de Rotterdamse havenregio?

‘Niet zo maar een job'

"Het is onze missie om nieuwe Nederlandse burgers (Oekraïners en statushouders) naar werk te begeleiden. Niet zomaar een job, maar een baan waarin zij hun professionele achtergrond, kwaliteiten en kennis kunnen inzetten bij werkgevers die dat nodig hebben", aldus sociaal ondernemer Max Sips, oprichter van Port of Opportunities.
In samenwerking met lokale gemeenten wordt gekeken hoe een snelle binding van nieuwkomers aan de lokale arbeidsmarkt praktisch kan worden vergroot, bijvoorbeeld via een duaal traject met werken en leren. Port Of Opportunities regelt in afstemming met de betrokken gemeenten direct werk en een praktische vak- of taalcursus.

Baan op niveau

Als gevolg van de oorlog is de stijging van nieuwkomers vooral te zien uit Oekraïne, maar ook vanuit onder andere Syrië, Turkije en Afghanistan zijn er nog te veel vakmensen op MBO- en HBO-niveau niet aan het werk. Voor een deel komt dit doordat zij nog bezig zijn met hun verplichte inburgering. Oekraïners mogen dan wel als voordeel hebben dat zij die verplichting niet hebben en direct op een werkvergunning kunnen rekenen, maar helaas is er voor hen nog niet veel structureel geregeld om de taalbarrière te slechten. Door gebrek aan netwerk en de juiste begeleiding kiezen onze nieuwe medeburgers vaak uit noodzaak voor ‘brood op de plank' in plaats van werkgeluk met een vaste baan op hun eigen kennisniveau.

Sociaal gezicht

Startup Port of Opportunities heeft zelf ook een Oekraïense nieuwkomer aangenomen. Het team heeft in de opstartfase, in de afgelopen 6 maanden, 24 succesvolle droombanen kunnen realiseren. "Onze persoonlijke aanpak is de enige manier waarop wij het willen doen en dit voelt ook goed bij de werkgevers" benadrukt Sips. "Met de medewerking van een groeiend aantal maatschappelijk betrokken werkgevers krijgt de haven steeds meer een sociaal gezicht."

 

 

Foto's:

Foto: Port of Rotterdam / Eric Bakker

Foto: Port of Rotterdam / Eric Bakker

© Aandrijvenenbesturen.nl