Laatste nieuws:

, 14 februari 2023 13:19

‘Looncoaters moeten robotiseren om te overleven’

Verfrobotspecialist RobPainting ontwikkelde samen met Proflease de mogelijkheid om een robot te leasen voor ruim 3.000 euro per maand. Buitengewoon aantrekkelijk voor looncoaters, omdat een gemiddelde robotopstelling al gauw 140.000 euro kost. “Onze zusteronderneming RobWelding verkocht in de lasbranche op deze wijze al een aantal robots. Wij hebben goede hoop dat het ook in de coatingbranche kan gaan werken”, aldus Jan Willem Jansen, commercieel engineer bij RobPainting.

'
1/1
Het robotiseren van de coatingbranche is noodzakelijk, stelt Jansen. "De coatingbranche loopt erg achter met robotisering op de bedrijfsvloer en gaat daardoor klanten verliezen. Ik ben zelfs een beetje bang dat het vak van looncoater wel eens een uitstervend vak kan gaan worden. Looncoaters moeten robotiseren om te overleven."

Grote klant misgelopen

Het lijkt misschien een boude bewering, maar de engineer kan dit onderbouwen met verhalen uit de praktijk: "Ik ken een bedrijf uit de maakindustrie die gigantisch veel coatwerk heeft en vier verschillende partijen benaderde om dat uit te voeren. Ik ben met alle vier de bedrijven in gesprek gegaan over robotisering. Ze kozen er alle vier voor om dat niet te gaan doen. Gevolg is dat de klant het zelf is gaan doen. Deze looncoaters liepen zo een enorm grote klant mis."

Dag en nacht

Wat zijn dan de drempels voor de looncoaters? Allereerst de aanschafprijs: een tamelijk eenvoudige, maar goed functionerende robotopstelling kost al gauw € 140.000. Daarnaast is er personeel nodig dat kan programmeren. Ook moet de denk- en werkwijze veranderen. Maar, daar krijgen robotinvesteerders dan veel voor terug, aldus Jansen. "Met een robot kun je bijvoorbeeld veel beter plannen. Als een robot zegt dat-ie een uur bezig zal zijn, dan klopt dat ook. Je kunt wel een week vooruitplannen. Je kunt ook het volgende programma voorbereiden zonder de robot stil te zetten. Je kunt offline en online programmeren. We hebben klanten waar de robots dag en nacht doordraaien; vanuit de productieplanning laden ze de programma's in bij de robot." En personeel dat kan programmeren, hoeft volgens de commercieel engineer geen probleem te zijn: "Een mbo'er die er zin in heeft, heeft dat na een trainingsweek onder de knie."

Hoger niveau

Tot slot heeft Jansen bemoedigende woorden voor ondernemers die een aanschaf serieus overwegen: "We zien dat de bedrijven die de stap hebben gezet, allemaal groeien. Bijna allemaal kopen ze na een tijdje een tweede robot of passen een andere vorm van automatisering toe. Een robot brengt het hele bedrijf naar een hoger niveau."

Bronnen: RobPainting  & Proflease

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden