Laatste nieuws:

, 14 februari 2023 12:22

Hoeveel gram CO2 zit er in een afdichting?

Hoeveel gram kooldioxide zit er in een afdichtring? En hoe kan je de ’carbon footprint’ van het productieproces al in de ontwerpfase te minimaliseren? . Freudenberg Sealing Technologies ontwikkelt nu een methode om de kooldioxide-uitstoot bij de productie van afdichtingen en andere onderdelen te bepalen.

'
1/1
Het bedrijf heeft zijn eigen ‘Green Index' ontwikkeld om de broeikasgasbalans van materialen te bepalen, want klimaatrelevante emissies zijn niet de enige milieueigenschappen van chemische stoffen waarmee rekening moet worden gehouden bij interne vergelijkingen en evaluaties van materialen en processen. Aangezien moderne afdichtingen vaak uit materiaalverbindingen bestaan, worden alle afzonderlijke componenten onderzocht om te voorkomen dat er verkeerde prikkels worden gegeven voor de keuze van bepaalde materialen.

Twee voorbeeldproducten

De methodiek is al gebruikt op twee voorbeeldproducten, een Simmerring van fluorelastomeren (FKM) zoals gebruikt in de automobielindustrie en de algemene machinebouw, en een behuizingsonderdeel van polyamide 6.6 met een functionele coating voor elektromagnetische afscherming. Hierbij kwamen belangrijke verschillen aan het licht: Bij de Simmerring zijn het vormen en vulkaniseren goed voor ongeveer de helft van het totale productiegerelateerde energieverbruik. Door een geoptimaliseerd spuitgietproces zonder nabewerking is het mogelijk de CO2-uitstoot met een derde te verminderen. Voor de behuizing is de productie van het kunststofmateriaal goed voor een aanzienlijk groter deel van ongeveer 40 procent van de energie-input, terwijl de coating goed is voor ongeveer een tiende. Ook bij de productie van polyamideonderdelen hebben het materiaal en eventueel het technisch afval een aanzienlijk aandeel in de totale uitstoot.
Bron: Freudenberg Selaing Solutions

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden