Een empathische robot?
Het door de EU gefinancierde driejarige onderzoeksproject Fluently, dat wordt geleid door Roboverse Reply, wil een robotplatform creëren dat echte sociale samenwerking tussen mens en machine mogelijk maakt. Robotfabrikant Fanuc heeft onlans bekendgemaakt te participeren in het project dat empathische industriële robots moet opleveren.
Fanuc participeert in het Fluently-project dat empathische industriële robots moet opleveren.
Om dat te bereiken wordt voor de robot een op kunstmatige intelligentie gebaseerde slimme interface -
Fluently - ontwikkeld , waarmee zij de (gemoeds)toestand van de menselijke operator kunnen interpreteren, inclusief spraakinhoud, de toon en gebaren. De mens zal ook worden uitgerust met een wearable die hem informeert over de toestand en de acties van de robot. In de Fluently RoboGym kunnen gebruiker en robot aan elkaar ‘wennen'.
Menselijke emoties herkennen
"Werknemers worden vaak blootgesteld aan hoge cognitieve of fysieke belastingen", legt professor Anna Valente uit. Zij staat aan het hoofd staat van het SUPSI-laboratorium voor automatisering, robotica en machines en lid is van de Zwitserse Wetenschapsraad. "Wanneer een mens nauw samenwerkt met een robot, is het belangrijk dat de robot de gevoelens van de mens herkent en daarop reageert, bijvoorbeeld door zijn dynamiek aan te passen."
Een goede samenwerking tussen mens en machine is bijzonder belangrijk in moderne slimme fabrieken, waar productievolumes en producten voortdurend veranderen, en waar mobiele transportsystemen en robots naast statische werkstations staan. "Onze industriële robots zijn al uitgerust met sensoren om te zien en te voelen, maar tot nu toe kunnen ze geen menselijke emoties herkennen", zegt Ralf Völlinger, algemeen directeur van de robotdivisie bij
Fanuc Europe. "We willen dat nog meer mensen onze industriële robots in de toekomst gemakkelijk en efficiënt kunnen gebruiken. Als robotleverancier zijn we trots om dit baanbrekende ontwikkelingswerk te ondersteunen met onze robots en technische knowhow."
Drie waardeketens
De Fluently-onderzoekers richten zich op drie voor Europa belangrijke waardeketens: de demontage en recycling van accu's voor e-bikes en elektrische voertuigen, test- en assemblageprocessen in de lucht- en ruimtevaartindustrie, en de renovatie van zeer complexe industriële onderdelen met behulp van laserbewerking. "We willen robots trainen om teamgenoten van mensen te zijn en hen zo goed mogelijk te ondersteunen," zegt Valente.
In totaal zijn 22 partners uit de academische wereld en het bedrijfsleven betrokken bij het project ook de TU Eindhoven doet mee , dat wordt ondersteund door Horizon Europe, het belangrijkste financieringsprogramma van de EU voor onderzoek en innovatie.
Bron: Fanuc