Laatste nieuws:

, 7 februari 2023 20:23

Drie partijen uit Nederland in EU-Project ‘Listen2Future’

Onder leiding van Infineon Oostenrijk is het Europese onderzoeksproject ‘Listen2Future’ gestart. In totaal nemen 27 partijen uit zeven landen deel aan het project. Uit Nederland zijn drie partijen betrokken: Solmates, Sonion Nederland en de Universiteit Twente.

Een al bestaande MEMS-microfoon van Infineon'
Een al bestaande MEMS-microfoon van Infineon
1/1

Het project moet nieuwe minuscule microfoon- en ultrasone sensoren opleveren voor industriële en medische toepassingen. Concrete innovaties die worden genoemd voor de medische sector: nauwkeurige mini-hoorapparaten, snelle infectiecontroles voor zuigelingen en draagbare ultrasone patches. Bij industriële toepassingen kan je denken aan systemen voor continue materiaal- en kwaliteitscontrole. Op die manier kunnen bijvoorbeeld componenten in ruimtevaartuigen en satellieten nauwkeurig worden gescreend op resterende levensduur. Permanente online conditiebewaking van kritische componenten in het elektriciteitsnet is een andere mogelijkheid permanent kritische componenten en voorkomt is een andere mogelijkheid. Zo kunnen onverwachte storingen worden voorkomen en kan voorspellend onderhoud wordt geoptimaliseerd.

MEMS

Als zintuigen van de technologie spelen kleine sensoren zoals microfoons en ultrasone sensoren een belangrijke rol. Als 'digitaal oor' nemen ze akoestische signalen waar en maken ze snelle onderzoeken mogelijk. Listen2Future ‘moet niet alleen de prestaties van bestaande systemen aanzienlijk verbeteren, maar ook volledig nieuwe oplossingen opleveren die samenleving, mens en gezondheid ten goede komen.
Het doel is de kleinst mogelijk micro-elektromechanische sensoren, kortweg MEMS-sensoren, in serieproductie te brengen tegen wereldwijd concurrerende kosten en ze beschikbaar te maken voor een groot aantal toepassingen in de industrie en de geneeskunde. Het onderzoek zal leiden tot hogere beeldresoluties in ultrasone sondes, robuuste mini-hoorapparaten met eersteklas geluidskwaliteit en een laag energieverbruik. De nadruk zal ook liggen op draagbare ultrasone patches voor de vroege opsporing van bijvoorbeeld hartziekten en ultrasone apparatuur voor snelle infectiecontrole bij zuigelingen. In de industrie moeten permanente kwaliteitscontrole van materialen en intelligente bewaking van de energie-infrastructuur worden ingevoerd.

Nieuwe hoogte

Europa neemt nu een leidende positie in op het gebied van MEMS-sensoren met een wereldwijd marktaandeel van meer dan 40 procent. De resultaten van dit onderzoeksproject moeten de marktpositie van de Europese bedrijven verder versterken. "De vraag naar geminiaturiseerde, energie-efficiënte systeemoplossingen neemt wereldwijd toe", zegt Adam White, hoofd van de divisie Power & Sensor Systems bij Infineon Technologies AG . "Halfgeleiders spelen hierin een centrale rol. Sensoren registreren gegevens, microcontrollers verwerken ze en geven ze door. Infineon levert al MEMS-microfoons en -oplossingen van de hoogste kwaliteit. Met het onderzoek kunnen wij nu verdere eersteklas akoestische sensorsystemen ontwikkelen en, in combinatie met zeer efficiënte processoren en kunstmatige intelligentie, het gehele systeem samen met onze onderzoekspartners naar een nieuwe hoogte tillen dankzij onze expertise op dit gebied."
Bron: Infineon  

 

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (7)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden