, 7 februari 2023 20:08

Lager, lager - van twintig storingen per jaar naar nul

De twintig storingen per jaar in een machine voor de productie van betonvloeren zijn teruggebracht naar nul. Hoe? Door een nieuw ontwerp van een wielnaaf en fusee te adviseren en dit keer met een afgedichte rollagerunit afgestemd op de belasting.

Herhaaldelijke storingen van de betonvloermachine baarden het managementteam van de klant ernstige zorgen en een oplossing werd eerste prioriteit. Hiervoor werd NSK ingeschakeld. Uit onderzoek van de machine en de defecte lagers bleek dat het voornaamste probleem bij de cassettes wat te wijten aan een slecht ontwerp van het wiel en aan het binnendringen van vervuiling - als gevolg van een onjuiste lagerspecificatie).

Herontwerp

Het advies voor het herontwerp van de wielnaaf en de fusee werd op gevolgd. De klant produceerde een nieuwe as en behuizing om de door NSK herontworpen naafsamenstelling te kunnen integreren. Dankzij volledig afgedichte lager units, beveiligd met circlips in de buitenring, kon het draagvermogen worden verhoogd. De integrale afdichtingen zorgen voor een betere bescherming van de lagers.

Volrollige cilinderlagers

De volrollige cilinderlagers van NSK hebben verbeterde contactafdichtingen om het binnendringen van vreemde deeltjes en water te voorkomen. ,Behalve een hoog draagvermogen (radiaal en axiaal) hebben de lagers ook een corrosiebestendige fosfaatcoating die ze geschikt maakt voor externe omgevingen. De lagers zijn voorgesmeerd met lithiumvet en kunnen eenvoudig worden nagevuld via smeergaten in de binnen- en buitenring. Indien gewenst kan op de buitenring een borgring (DIN 471) worden aangebracht.

Besparing

oor het aantal storingen terug te brengen van 20 per jaar naar nul, bespaart de klant jaarlijks ruim 68 duizend euro, dankzij het wegvallen van stilstand en het vervangen van onderdelen, samen met lagere onderhoudskosten. NSK heeft ter plekke advies uitgebracht over de beste smering en montage.
Bron: NSK

 

Foto's:

Volrollige cilinderlagers

Volrollige cilinderllager-units met afdichtingen.

© Aandrijvenenbesturen.nl