Laatste nieuws:

, 24 januari 2023 14:17

Bijna alle frequentieregelaars van 0,12 tot 55 kW halen makkelijk IE2

Acht laboratoria hebben in 179 tests i totaal 57 verschillende frequentieregelaars met vermogens tussen de 0,12 en 55 KW aan de tand gevoeld. Wat blijkt uit het een door EMSA georganiseerd internationaal ‘round robin’-testprogramma? Ze halen allemaal de IE2-rendementklasse als het om energieverbruik gaat.

De IE-index voor 3-fasen ‘Basic Drive Modules’ voor de nominale uitgangsstroom bij 90:100- inschakelpunt. De stippellijn is de drempel tussen IE2 en IE1. Rode kruisjes: zonder filter, blauwe kruisjes: met filter.'
De IE-index voor 3-fasen ‘Basic Drive Modules’ voor de nominale uitgangsstroom bij 90:100- inschakelpunt. De stippellijn is de drempel tussen IE2 en IE1. Rode kruisjes: zonder filter, blauwe kruisjes: met filter.
1/1

Dat is ook meteen de belangrijkste bevinding van het onderzoek, georganiseerd door EMSA, dat je hier  kan downloaden. Overigens worden in het rapport de regelaars niet bij naam en toenaam genoemd.
De gemeten omvormerverliezen waren allemaal minder dan 30 tot 50 procent van de referentieverliezen voor de IE1-classificatie. De classificatie zegt iets over hoe energiezuinig een frequentieregelaar is. IE1 is het ijkpunt voor een vermogensklasse en is vastgelegd in de Ecodesign-richtlijn 2009/125/EG. Frequentieregelaars met een IE0 classificatie springen 25 procent minder efficiënt om met energie en heb je als regelaar een IE2- classificatie dan doe je het 25 procent beter.

Catalogusgegevens

De conclusie uit het onderzoek is dat in elk geval voor de onderzocht vermogensreeks alle omvormers ruim onder de marge voor de hoogste IE-klasse voor omvormers (IE2) blijven. Daarom vallen bijna alle omvormers op de markt binnen de IE2-klasse. Bovendien komen de testresultaten in belangrijke mate overeen de catalogusgegevens van de fabrikanten. Omdat de meeste gegevens van de fabrikanten berekend en niet gemeten zijn, is dat volgens de opstellers van het rapport positief. en moet een dergelijke overeenstemming positief worden beoordeeld. Omdat de meeste fabrikanten de aannames en parameters voor hun berekeningen niet volledig bekendmaken, zijn de berekeningen niet te verifiëren door een onafhankelijke derde partij.

Nieuw testprotocol

Tijdens de eerste fase van het project zijn de deelnemende laboratoria tot de conclusie gekomen dat de testprocedure zoals beschreven in IEC 61800-9-2:2017 kan leiden tot een verkeerde interpretatie van op welke belastingpunten moet worden gemeten. Daarom is voor de komende editie 2 van de norm de testprocedure opnieuw beschreven.

 

Bron: EMSA  

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (8)

28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden