Laatste nieuws:

, 11 januari 2023 10:52

Elektromotor met ‘groen koper’ scheelt 200 kg CO2-uitstoot

ABB gaat gecertificeerd gerecycled ‘low carbon’ koper van hun landgenoten Boliden toepassen in elektromotoren en elektromagnetisch roerwerken. In een typische 75 kW elektromotor van 650 kg zit pakweg 80 kg koper. Met koper van Boliden bespaart ABB ongeveer 200 kg CO?-uitstoot per geproduceerde motor. Een roerwerk bevat tot 2.700 kg koper, zodat tot 6.700 kg CO2 per roerder wordt bespaard.

Gerecycled ‘low carbon’koper van Boliden moet ABB helpen 80 procent van de producten en oplossingen tegen 2030 circulair te maken'
Gerecycled ‘low carbon’koper van Boliden moet ABB helpen 80 procent van de producten en oplossingen tegen 2030 circulair te maken
1/1

Beide partijen gaan een strategische samenwerking aan die ABB helpt bij hun strategische ambitie de milieu-impact van de grondstoffen die in haar producten worden gebruikt te verminderen. Tegen 2030 moet bovendien ten minste 80 procent van de producten en oplossingen circulair zijn. Het gecertificeerde koper vermindert de uitstoot van broeikasgassen en helpt tegelijkertijd bij dat streven.

 

Boliden heeft ‘koolstof-arm' koper ontwikkeld dat wordt gewonnen met behulp van ‘fossielvrije' energie en produceert ook koper met behulp van secundaire grondstoffen uit gerecycleerde producten. De koolstofvoetafdruk van deze producten is 65 procent lager dan het industriegemiddelde.

 

Behalve gerecycled koper gaat ABB ook meer gerecycled elektrisch staal en gerecycleerd aluminium gebruiken. Het bedrijf heeft zijn elektromotoren al zo ontworpen dat ze tot 98 procent recyclebaar zijn en de resterende twee procent van de materialen kunnen worden verbrand voor warmteterugwinning. Recyclen van koper, aluminium en staal biedt een energiebesparing van 75 tot 95 procent ten opzichte van de nieuwe productie.

 

Eerste bestelling geplaatst

ABB heeft voor de productie van de elektromagnetische roerwerken die worden gebruikt bij de productie van staal en aluminium de eerste bestelling van gecertificeerd gerecycled koper geplaatst via Luvata in Finland. Vanaf het eind van dit jaar moeten in alle metallurgieproducten gerecyclede holle koperen geleiders worden toegepast. Ook wordt het koper van Boliden aangekocht voor gebruik in de IE5 Ultra-Premium Efficiency SynRM en e-mobility motoren die in Europa worden geproduceerd.

 

De twee bedrijven hebben ook een memorandum van overeenstemming ondertekend waarbij ABB Boliden gaat helpen inefficiënte laagspanningsmotoren te identificeren in hun bedrijven. Die kunnen dan worden vervangen door efficiëntere motoren in het kader van ABB's ‘take back upcycling' . De oude motoren worden dan gerecycleerd om grondstoffen te leveren voor het gerecycleerde koper van Boliden.

bron: ABB

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (8)

28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden