, 6 december 2022 12:46

Innovatieve EV-elektromotor verhoogt rijbereik met 33 procent (video)

De 360 Power Group, gevestigd in Marine del Rey in Californië, heeft een innovatief nieuw elektromotorontwerp voor elektrische voertuigen (EV) getest, met een elektrisch rendement van 98,4 procent bij 1800 omwentelingen per minuut. Aan de ontwikkeling is meer dan twee jaar onder leiding van Michael Salerno, die en nu resultaten heeft bereikt die nog nooit eerder zijn gezien in de industrie van elektromotoren/generatoren.

In het ontwerp zijn drie rotormagneten toegepast om radiaal-axiaal-radiale magnetische velden op te wekken met drie nauwkeurig gecontroleerde luchtspleten in plaats van twee. In plaats van een conventionele veldwikkeling worden modulaire spoelen gebruikt, die een derde minder koper nodig hebben dan gewoonlijk, en die de omvang en het gewicht van de motor in dezelfde mate verminderen.
Mocht een spoel uitvallen, draait de motor met een iets lager rendement totdat de module kan worden vervangen. Dankzij het hoge rendement zorgt de motor naar zeggen voor een minstens 33 procent hogere actieradius dan conventionele EV-motoren - bij gebruik van hetzelfde accusysteem

1 tot 500 kW

De motor is schaalbaar voor nominale vermogens van 1 kW tot 500 kW en levert het volledige koppel over het hele werkgebied. Het ontwerp maakt een elektronische transmissie met continu variabele snelheid mogelijk, waarbij de drie fasen van de meervoudige spoelen onmiddellijk worden in- en uitgeschakeld. Hierdoor is er geen mechanische transmissie nodig, wat ruimte, gewicht en kosten bespaart.

Ook als generator

"Dit is een radicale innovatie in de elektromotortechnologie", aldus Salerno. "Deze technologie werkt zowel als motor en als generator, waardoor synergetische energietechniek die tot nu toe onmogelijk was, haalbaar wordt." Salerno wijst erop dat, als generator, "de toepassingen enorm worden door de vermogensdichtheid, de kleine afmetingen en het gewicht in vergelijking met conventionele technologie Op het dak gemonteerde windturbines zijn nu haalbaar. Zelfs de grote megawattgeneratoren zullen veel kleiner zijn, zonder transmissie, en eenvoudiger te onderhouden. De toepassingen van deze baanbrekende technologie zijn grenzeloos." Dezelfde voordelen maken toepassingen in de luchtvaart haalbaar, aangezien de vermogen-gewichtsverhouding veel groter is dan bij bestaande elektromotoren.

 

Foto's:

Innovatieve EV-elektromotor verhoogt rijbereik met 33 procent

15 kW motor/generator op de testbank (links). Let op de afmetingen in vergelijking met een elektromotor met hetzelfde vermogen rechts.

© Aandrijvenenbesturen.nl