, 28 november 2022 15:55

Bosch zoekt met IBM’s kwantumcomputers vervangers voor zeldzame aardmetalen

Bosch gaat met IBM samenwerken op het gebied van kwantumcomputing. Het doel van Bosch is om in de komende tien jaar, met behulp van kwantumcomputersimulatie van materialen, vervangers te vinden voor de edele metalen en zeldzame aardmetalen in CO2-neutrale aandrijvingen – en dit zowel voor de elektrische motor als voor de brandstofcellen.

Bosch brengt zijn jarenlange ervaring in de simulatie van materialen voor industriële toepassingen in. In ruil daarvoor krijgen ze toegang tot de meer dan twintig geavanceerde kwantumcomputers van IBM die beschikbaar zijn via de IBM-cloud. Met behulp van toekomstige generaties kwantumcomputers wil Bosch de eigenschappen van nieuwe materialen voorspellen op manieren die op conventionele computers qua tijd of complexiteit onpraktisch zouden zijn.
Met behulp van toekomstige, nog krachtigere kwantumcomputers zou het mogelijk zijn om conclusies te trekken over specifieke eigenschappen van nieuwe materialen, in een fractie van de tijd die nodig is op conventionele computers. Het onderzoek aan kwantumalgoritmen voor het verkennen van interessante use cases zal worden uitgevoerd door experts van zowel Bosch als IBM.

Kwantumsimulatie

"We delen onze ervaring in materiaalsimulatie voor zeer specifieke toepassingsgebieden met IBM en in ruil daarvoor krijgen we diepere inzichten in de kracht en toepasbaarheid van kwantumcomputing, inclusief hardware. Samen tillen we kwantumsimulatie naar een hoger niveau en krijgen we internationaal concurrentievoordeel", aldus Stefan Hartung, voorzitter van de raad van bestuur van Bosch, op de Bosch Connected World (BCW) AIoT-industrieconferentie in Berlijn.
Behalve nieuwe materialen voor brandstofcellen heeft Bosch ook interesse in nieuwe magneten voor elektromotoren die lichter, compacter, efficiënter en gemakkelijker verkrijgbaar zijn. Dergelijke nieuwe materialen beloven milieuvriendelijker te zijn dan zeldzame aardmetalen.

Markt

De Boston Consulting Group schat dat de markt voor kwantumcomputing, inclusief nieuwe producten en diensten, de komende 15 tot 30 jaar maar liefst 850 miljard dollar waard zal zijn. Ook op het gebied van de kwantumsensortechnologie zijn de voorspellingen veelbelovend: McKinsey verwacht dat deze markt de komende jaren zal groeien tot maar liefst 7 miljard dollar. "Kwantumtechnologie is cruciaal voor de technologische onafhankelijkheid van Europa. Het is belangrijk dat we de ontwikkeling ervan niet aan andere regio's overlaten, maar in plaats industriële toepassingsgebieden ontsluiten en onmiddellijk bedrijfsmodellen ontwikkelen", aldus Hartung.

Kwantumsensoren

Bij Bosch werken momenteel zo'n 30 experts op het gebied van kwantumsensortechnologie en kwantumcomputing. Sinds begin dit jaar werkt een startup van Bosch aan het versnellen van de commercialisering van kwantumsensoren. Bosch doet al jaren onderzoek op dit gebied en speelt internationaal een leidende rol. Net als kwantumcomputers hebben ook kwantumsensoren een enorm potentieel. Ze bereiken een ongekende precisie in vergelijking met conventionele MEMS-sensoren (micro-elektromechanisch systeem). In de nabije toekomst zal het mogelijk zijn om hiermee een meetnauwkeurigheid te bereiken die 1000 keer groter is. In de geneeskunde zullen kwantumsensoren bijvoorbeeld kunnen helpen om neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer nauwkeuriger en gemakkelijker te diagnosticeren. Ze kunnen ook zenuwimpulsen waarnemen en op die manier medische prothesen in beweging brengen en controle mogelijk maken via gedachten.

Foto's:

Bosch zoekt met IBM’s kwantumcomputers vervangers voor zeldzame aardmetalen

Bosch krijgt toegang tot de kwantumcomputers van IBM om het onderzoek op het gebied van kwantumsimulatie van nieuwe materialen te stimuleren. (Foto: IBM)

© Aandrijvenenbesturen.nl