Laatste nieuws:

, 15 november 2022 12:26

Kabelleverancier Prysmian start proef met elektrisch zwaar transport

Het wegtransport van Prysmian Netherlands moet in 2050 volledig emissievrij zijn. Om dat te bereiken, is een pilot gestart met elektrisch zwaar transport voor tonnages van 20 tot 25 ton.

Afgelopen zomer vond het eerste elektrische bouwtransport van Prysmian Group plaats: acht volle kabelhaspels van Delft naar de locatie van netbeheerder Stedin in Rotterdam.'
Afgelopen zomer vond het eerste elektrische bouwtransport van Prysmian Group plaats: acht volle kabelhaspels van Delft naar de locatie van netbeheerder Stedin in Rotterdam.
1/1
Op jaarbasis vervoeren logistieke dienstverleners voor Prysmian Netherlands circa 65.000 ton goederen naar klanten, bouwprojecten en distributiecentra. Dit transport vindt geheel plaats met dieseltrucks en gaat gepaard met een kooldioxide-uitstoot van 900.000 kg ‘well-to-wheel'. ‘Well-to-wheel' wil zoveel zeggen als de brandstofgerelateerde uitstoot van winning tot en met het gebruik. Die milieu-impact tot nul reduceren, is even ambitieus als haalbaar, zo blijkt uit een lopende pilot.

Wereldprimeur

Afgelopen zomer vond het eerste elektrische bouwtransport van Prysmian Group plaats. Breytner B.V. vervoerde acht volle kabelhaspels van de kabelfabriek in Delft naar de locatie van netbeheerder Stedin in Rotterdam. De proeflevering met de vrachtwagencombi was de zichtbare aftrap van een driejarige pilot (2022-2024) met emissievrij zwaar transport. "Wij zijn, voor zover ik weet, de eerste kabelleverancier met elektrische aandrijving voor zwaar transport", zegt Dennis Schuten, supply chain director van Prysmian Netherlands.

Hoopgevend

De pilot stemt Schuten erg hoopvol. "Er blijkt veel meer met elektrisch zwaar transport mogelijk dan we aanvankelijk dachten. Operationeel zijn de logistieke processen voor ons identiek. We kunnen het dus eenvoudig voor meer klanten in de nutssector en in andere marktsegmenten inzetten. Om grote stappen te zetten, willen we samenwerken met andere ketenpartners. We zijn momenteel in gesprek met diverse klanten en leveranciers om de transitie verder voort te zetten. Hiermee hopen we op zeer korte termijn een aantal toonaangevende projecten aan onze pilot toe te voegen."

Belangrijke voorloper

De motivatie om emissievrij transport te realiseren, is volgens Schuten tweeledig. "Ten eerste willen we als Prysmian Group onze carbon footprint reduceren en het SBTi-doel van nul uitstoot in 2050 halen. Daarin willen we bovendien een voorloper zijn, zowel qua implementatie als prestaties." De pilot is onderdeel van een corporate strategie waarmee Prysmian Group haar uitstoot in de hele waardeketen wil verminderen, dus zowel in producten en productieprocessen als transport. Daarvoor ondersteunt zij de klimaatwetenschappelijk onderbouwde doelstellingen van het Science Based Targets initiatief (SBTi). Binnenkort publiceert Prysmian Netherlands een duurzaamheidsstrategie voor outbound logistiek waarin de resultaten van de pilot zijn verwerkt.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden