, 9 november 2022 10:21

Lagerkosten ‘uit de bocht’?

Een stuwadoor in een Australische ijzerertshaven klopte bij NSK aan nadat de lagering van een bochtpoelie het na zes maanden al begaf. Tonlagers van speciaal staal en andere afdichting brachten de oplossing.

De oorzaak van het vroegtijdig falen: binnendringen van zware ijzerertsdeeltje en vocht in het smeermiddel. Als oplossing kwam NSK met tweerijige tonlagers op de proppen, maar dan wel uitgevoerd in gepatenteerd High-Tough Steel. Dit staal is beter bestand tegen bijvoorbeeld slijtage en weet raad met hoge temperaturen en dankt dit aan een speciale warmtebehandeling.

Speciaal staal

Dit harde en taaie HTF-staal biedt volgens de makers een effectieve oplossing voor de vaak optredende slijtage van het buitenringloopvlak, waar het belaste staal het meest te lijden heeft van slijtage door het binnendringen van fijne deeltjes. Voor de materiaalexperts: volgens NSK levert een hoger gehalte aan restausteniet, als resultaat van de warmtebehandeling, - een verhoogde taaiheid op. Tegelijkertijd verbeteren een hoger gehalte aan fijne carbiden en carbo-nitriden de hardheid. De verbeterde taaiheid leidt tot lagere spanningsconcentraties bij indrukking van het loopvlak. De hogere hardheid draagt in vervuilende omgevingen tot een hoger slijtageweerstand.

Afdichtingen met bandveer

Een ander essentieel ontwerpkenmerk van de voorgestelde oplossing waren de verwijderbare nitrilafdichtingen (HNBR) met bandveer. De afdichtingen compenseren in deze uitvoering de eigen slijtage en dat komt de levensduur ten goede. Het lipcontact houdt hierbij het geheel onder druk, zelfs bij verkeerde uitlijning.

Verdubbeling levensduur

De afgedichte tweerijige tonlagers werkten 12 maanden probleemloos. De afneembare afdichting maakt het mogelijk tijdens het montageproces de radiale interne spelingen te controleren met voelermaten. De afdichting is op een ring/houder is gemonteerd die volledig afneembaar is (met bouten) en voldoende toegankelijk is voor voelermaten om de speling te kunnen meten. Bovendien is het ontwerp volledig uitwisselbaar met bestaande oplossingen. De vermindering van productiestilstand levert de grootste bijdrage aan de kostenbesparingen van 77.376 euro per jaar.

Foto's:

Lagerkosten ‘uit de bocht’?

Niet meer ‘uit de bocht': stuwadoor bespaart jaarlijks meer dan 75.00 euro mede dankzij lageradvies op maat.

© Aandrijvenenbesturen.nl