, 1 november 2022 15:57

Huisman ontwikkelt nieuwe tandwielkast voor offshore hefsysteem ‘jack-ups’

Huisman laat weten dat het met succes de Factory Acceptance Test (FAT) heeft afgerond van hun eerste ‘jacking’-tandwielkast. De tandwielkast is onderdeel van een nieuw hefsysteem (jacking-systeem) dat in de poten van hefplatforms en – schepen wordt gebruikt die op de zeebodem staan. Dergelijk platforms en schepen worden bijvoorbeeld toegepast bij het installeren van windturbines op zee.

De tandwielkast komt uiteindelijk beschikbaar in twee uitvoeringen voor verschillend platform- en scheepsontwerpen. De L-versie is ontworpen voor een statische rondselbelasting van maximaal 800 ton, de XL-uitvoering legt de grens op 1000 ton. Het hefsysteem kent een bedrijfseigen, speciaal controlesysteem - het Huisman Variable Frequency Drive Control System - dat de belastingverdeling van het systeem optimaliseert, met name voor installaties van turbines en funderingen. Huisman werkt bij de ontwikkeling samen met O&K Antriebstechnik, onderdeel van de Bonfiglioli Groep. Bij O&K in Hattlingen is ook de FAT uitgevoerd, die bestaat uit verschillende bewegingstesten. De volgende stap is dat Huisman op een van de productielocaties verder gaat met demonstratieproeven onder volledige belasting.

Belangrijke mijlpaal

Het Schiedamse bedrijf heeft ruime ervaring in de toepassing van grote aandrijfsystemen in offshore-toepassingen, zoals grote rondsels en tandwielkasten met grote vermogens, gecombineerd met geavanceerde besturingssystemen. Cees van Veluw, Product Manager Cranes van Huisman: "We zijn trots op het bereiken van deze belangrijke mijlpaal voor ons nieuwe assortiment jacking systemen. Dit stimuleert de implementatie van ons systeem in veel van de nieuwe scheepsontwerpen die in de komende jaren mogelijk het licht zullen zien. De vraag van scheepseigenaren, scheepsexploitanten en scheepsontwerpers heeft ons aangemoedigd om onze kennis en expertise hierbij in te zetten."
Marco Cesari, general manager business unit Mobility & Wind Industries van Bonfiglioli: "We zijn vereerd om met Huisman samen te werken aan dit belangrijke project, wat de sterke relatie symboliseert die we in de loop der jaren hebben opgebouwd. Deze prestatie bevestigt onze positie als toonaangevende leverancier van speciale grote tandwielkasten - en dankzij deze nieuwe op maat gemaakte oplossing voor jacking-systemen breiden we hiermee ons assortiment offshore-oplossingen uit."

Foto's:

Huisman ontwikkelt nieuwe tandwielkast voor offshore hefsysteem ‘jack-ups’

Van links naar rechts bij de nieuwe Huisman tandwielkast: Jürgen Jescheniak (R&D manager O&K Antriebstechnik), Fabio Campana, product marketing manager (Bonfiglioli), Grit Nachtigäller, project engineer (O&K Antriebstechnik), Marco Cesari, general manager businessunit Mobile & Wind Solutions (Bonfiglioli), Stefano Callegati, managing director O&K Antriebstechnik en Huisman’s productmanager Cees van Veluw en cto Henk Weterings.

© Aandrijvenenbesturen.nl