, 11 oktober 2022 13:39
Een nieuw ontwikkelde 3D-printtechniek kan worden gebruikt om rendabel elektronische ‘machines’ te maken voor geavanceerde toepassingen in onder meer robotica en medische apparatuur. De ontwikkeling wordt gezien als een doorbraak voor de productie van chipgebaseerde micro-elektromechanische systemen (MEMS).
De onderzoekers bouwden voort op een proces dat ‘twee-foton polymerisatie' wordt genoemd. Hiermee kunnen objecten met een hoge resolutie kunnen worden geproduceerd die slechts enkele honderden nanometers groot zijn. Maar zonder sensorfunctionaliteit. Voor de transducerfunctionaliteit wordt gebruikgemaakt vaneen techniek die schaduwmaskering wordt genoemd en die werkt als een sjabloon. Op de 3D-geprinte structuur vervaardigen zij elementen met een T-vormige doorsnede, die werken als paraplu's. Vervolgens brengen zij metaal aan van bovenaf, zodat de zijkanten van de T-vorm niet met het metaal worden bedekt. Dit betekent dat het metaal aan de bovenkant van de T elektrisch geïsoleerd is van de rest van de structuur.
Met deze methode, zegt Niklaus, duurt het maar een paar uur om een tiental op maat ontworpen MEMS-versnellingsmeters te vervaardigen met behulp van relatief goedkope commerciële productiemiddelen. De methode kan worden gebruikt voor het maken van prototypen van MEMS-apparaten en het op economisch verantwoorde wijze vervaardigen van kleine en middelgrote series van enkele duizenden MEMS-sensoren per jaar.
"Dit is iets wat tot nu toe niet mogelijk was, omdat de opstartkosten voor de productie van een MEMS-product met behulp van conventionele halfgeleidertechnologie in de orde van honderdduizenden dollars liggen en de doorlooptijden enkele maanden of langer zijn. De nieuwe mogelijkheden van 3D-geprinte MEMS zouden kunnen leiden tot een nieuw paradigma voor MEMS- en sensorproductie. "Schaalbaarheid is niet alleen een voordeel bij MEMS-productie, het is een noodzaak. Deze methode zou de fabricage van vele soorten nieuwe, aangepaste apparaten mogelijk maken."
Dossier Oekraïne op Engineersonline In de nacht van 23 op 24 februari 2022 is Rusland de Oekraïne binnengevallen. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd met betrekking op de high tech en Nederlandse industrie? Op collega-website Engineersonline staat een Rusland/Oekraïne-dossier, waarin we de acties, feiten en meningen op een rijtje zetten.
ab op Twitter
Volg ab nu ook op Twitter!
Onze accountnaam is: @aenb
Agenda meer (0)