Laatste nieuws:

, 4 oktober 2022 15:17

Frisia Zout minimaliseert persluchtverbruik

Frisia Zout is al meer dan 25 jaar in Nederland actief in het winnen en produceren van hoogwaardig vacuüm zout. Voor onder andere het transport van het consumentenzout wordt er perslucht gebruikt. De lucht was eerst afkomstig vanuit verschillende locaties, maar sinds februari 2022 kan het bedrijf rekenen op de efficiënte perslucht van BOGE, zo laat de compressorfabrikant nu weten.

Met een nieuwe persluchtinstallatie van BOGE weet Frisia Zout in Harlingen het persluchtverbruik te minimaliseren.'
Met een nieuwe persluchtinstallatie van BOGE weet Frisia Zout in Harlingen het persluchtverbruik te minimaliseren.
1/1
Het in Harlingen opgerichte bedrijf Frisia Zout is al sinds 1995 actief in de zoutindustrie. Sinds 2000 is het bedrijf onderdeel geworden van de Duitse K+S Groep. Jaarlijks produceert Frisia tot 1,2 miljoen ton zout. Frisia's grootste klant, de chemische industrie, maakt hiermee grondstoffen zoals chloor en natronloog te produceren. Daarnaast produceert het bedrijf ook zout voor consumenten en wordt het gebruikt als strooizout bij lage buitentemperaturen.

Transport

Op een diepte van circa drie kilometer wordt het zout gewonnen en via ondergrondse leidingen naar de productielocatie in Harlingen vervoerd. Daar wordt het opgevangen in een pekelbassin en vervolgens in meerdere stappen via een zuiverings- en verdampingsproces omgezet naar diverse soorten zout. Om het zout te kunnen transporteren, door middel van blaastransport, wordt er gebruik gemaakt van perslucht. De toevoer van deze perslucht werd voorheen voorzien door een aantal compressoren vanuit verschillende locaties rondom het terrein. In 2021 is er besloten om dit te centraliseren op het eigen terrein en te gaan werken met één persluchtsysteem en één vaste compressor specialist. Hiervoor is Frisia bij BOGE terechtgekomen. Na een intensief voortraject, zijn zij samen tot een plan gekomen voor de meest efficiënte perslucht opstelling.
Voor de locatie van de nieuwe installatie heeft Frisia een compleet nieuwe ruimte op de eerste verdieping van het acculaadstation beschikbaar gesteld. Bijzonder is dat in deze ruimte buitenlucht door middel van inlaatroosters en filters in de ruimte wordt aangezogen. De uitgaande lucht wordt door middel van kanaalwerk naar buiten afgevoerd. Een deel van de opgewekte warmte, afkomstig van de compressoren, wordt gebruikt om de ruimte op temperatuur te houden. Dit gebeurt aan de hand van een zomer- en winterklep in combinatie met een thermostaat.

Opstelling

Eind 2021 zijn de BOGE monteurs begonnen met de installatie van de persluchtopstelling. De hoofdcomponenten van deze installatie bestaat uit drie schroefcompressoren en drie adsorptiedrogers. Om te voldoen aan de luchtkwaliteit ISO 8573-1:2010 Klasse 2.2.1. bevat de installatie ook twee actiefkoolstof kolommen, een olie/water afscheider, buffervat en een aantal extra filters voor onder andere vocht en olie uit de perslucht te filtreren. Om de fluctuaties van de luchtverbruikers op de meest efficiënte manier op te vangen, is er de keuze gemaakt om een 90 kW BOGE S-4 schroefcompressor met frequentieregeling en twee conventionele 110 kW Boge S-4 schroefcompressoren te plaatsen. Met deze drie compressoren heeft Frisia de regie bereik tussen de 2,87 m3/min en 57,76 m3/min en is er voor gezorgd dat het bedrijf altijd back-up heeft. In februari is de volledige installatie afgerond en zijn Frisia en BOGE de testfase ingegaan. Na twee weken testen en wat nodige aanpassingen, is de installatie daadwerkelijk in gebruik genomen. Inmiddels draait de installatie op volle sterkte.

Efficiënte perslucht

De S-4 compressoren van BOGE staan bekend om hun efficiënte werking. Het ontwerp van de compressoren is gericht op het verminderen van energieverbruik en geluidsoverlast. Alle componenten zijn van royaal formaat, wat de lage interne drukverliezen en de enorme efficiënte verklaart. Willem Riemersma (projectleider, Frisia Zout): "Wij houden ons al geruime tijd bezig met verduurzaming. Door de aanschaf van de BOGE S-4 compressoren met de bijbehorende regeling wordt het verduurzamen verder doorgevoerd in ons bedrijf. Met de nieuwe BOGE-installatie wordt het energieverbruik voor perslucht geminimaliseerd en toekomstbestendigheid gewaarborgd. Daarnaast wordt ook nog eens de persluchtruimte op temperatuur gehouden met de restwarmte van de compressoren zelf."

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (8)

28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden