Laatste nieuws:

, 31 augustus 2022 12:52

Hoezo een ‘fossielvrije’ elektrische motorfiets? (video)

"Voor een fossielvrij voertuig moet ook de hele productie CO2-vrij moet worden gemaakt, ongeacht de brandstof waarop hij rijdt", zegt Stefan Ytterborn, oprichter en ceo van CAKE, dat elektrische motorfietsen produceert. Maar dat lukt nog niet zo lekker, blijkt uit een initiatief van Vattenfall en CAKE.

De Cleanest Dirt Bike Ever is nu nog goed voor een uitstoot van 637 m3 CO2 (1.186 kg) weergegeven als de kubus waar de CAKE Kalk OR in hangt. '
De Cleanest Dirt Bike Ever is nu nog goed voor een uitstoot van 637 m3 CO2 (1.186 kg) weergegeven als de kubus waar de CAKE Kalk OR in hangt.
1/1
In het kader van het gezamenlijke project Cleanest Dirt Bike Ever laten CAKE en Vattenfall zien wat het effect op het klimaat is van de productie van één elektrische offroader CAKE Kalk OR door deze in een kubus van 8,6 m hoog te zetten,. De kubus geeft het volume van de CO2-uitstoot weer: 637 m3 ofwel 1.186 kg koolstofdioxide.
‘Fossielvrije voertuigen' betekent dat het hele productiegedeelte koolstofvrij moet worden gemaakt, ongeacht de brandstof waarop ze rijden. In feite kent lang niet elk bedrijf de koolstofvoetafdruk van zijn eigen producten. Om onze eigen impact te begrijpen en aan te pakken, hebben we de uitstoot van onze hele productieketen voor één CAKE Kalk OR gemeten, en zijn we begonnen om tegen 2025 elke stap tot een minimum te hebben ‘gedecarboniseerd'. Onze op één na belangrijkste bijdrage aan de planeet is om andere fabrikanten te inspireren hetzelfde te doen", aldus Ytterborn.
Annika Ramsköld, hoofd van Corporate Sustainability bij Vattenfall, zegt hierover: "Vattenfall streeft ernaar om binnen één generatie een fossielvrij leven mogelijk te maken en is toegewijd aan het vinden van partnerschappen die inspireren en barrières doorbreken. Dit is zo'n project, waarbij onze belangrijkste bijdrage de brede kennis in fossielvrije oplossingen en elektrificatie van industrieën is, die we in de loop van decennia hebben opgedaan in onze eigen en andere industrieën."

Cleanest Dirt Bike Ever

Binnen het project Cleanest Dirt Bike Ever werken Vattenfall en CAKE sinds 2021 samen met als doel het allereerste echt fossielvrije voertuig te produceren: de CAKE Kalk OR elektrische offroader. Door de motorfiets uit elkaar te halen en elk onderdeel en materiaal - en alle stappen in de productieketen - vanuit een klimaatperspectief te bekijken, is het decarbonisatieproces al begonnen.
Bij de route naar een fossielvrije productie zullen zowel CAKE en zijn bestaande leveranciers betrokken zijn, als een aantal innovatieve makers van alternatieve onderdelen en materialen, waarmee de uitstoot verder kan worden teruggedrongen. De conclusie van de levenscyclusanalyse (LCA) luidde dat de productie van één CAKE Kalk OR momenteel een uitstoot van 1.186 kg CO2 oplevert, wat overeenkomt met een volume van 637 m3. Elke succesvolle stap die wordt gezet, leidt tot een vermindering van het emissievolume.
Een integraal onderdeel van de samenwerking tussen Vattenfall en CAKE wordt de kubus, een driedimensionale visualisatie van de koolstofvoetafdruk van de productie. Het doel van de kubus is het bewustzijn van de consument te vergroten en de verwerkende industrie in het algemeen te inspireren

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (8)

28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden