Laatste nieuws:

, 9 augustus 2022 13:10

IE5-motor in aandrijving mijnventilator

NOVENCO, een Deense fabrikant van ventilatoren en ventilatiesystemen, gebruikt in een toepassing in een Duitse opvulmijn de grootste ventilator uit hun ZerAx-programma axiale ventilatoren. De ventilator is speciaal ontworpen voor de afzuiging van het kooldioxide in een Duitse opvulmijn. De aandrijving bestaat uit een Dyneo+ IE5-motor van Nidec Leroy-Somer.

Een grote mijnventilator in Duitsland wordt aangedreven door een Dyneo+ IE5-motor van Nidec Leroy-Somer.'
Een grote mijnventilator in Duitsland wordt aangedreven door een Dyneo+ IE5-motor van Nidec Leroy-Somer.
1/1
Na het einde van de winning van potas en steenzout in 1982, wordt de Teutschenthal-mijn, noordwestelijk van Leipzig gebruikt om elk jaar meer dan 200.000 ton minerale afvalstoffen op te slaan. De afvalstoffen zijn afkomstig van gemeentelijke en industriële bedrijven worden geproduceerd en worden opgeslagen in mijnschachten op een diepte van ongeveer 700 meter.

Ventilatie

Om de ventilatiesystemen onder de grond, bedoeld voor het verwijderen van CO2 uit opgeslagen mineraalafval, te verbeteren, leverde hoofdaannemer Jeremias Chimney Systems een speciaal ontworpen 36 m hoge schoorsteen. Ter ondersteuning hiervan leverde NOVENCO een Zerax-ventilator met een diameter van 2 meter en een rendement tot 92 procent, aangedreven door een Dyneo+ eco -permanente magneetmotor van Nidec Leroy-Somer met een vermogen van 220 kW gecombineerd met een Danfoss VLT-frequentieregelaar. Volgens de fabrikant zijn de synchroonreluctantie Dyneo+ permanente magneetmotoren compact, robuust en gemakkelijk in bedrijf te stellen en zouden ze de laagste TCO (Total Cost of Ownership) op de markt en een zeer korte terugverdientijd hebben

Vergelijking

Gebruik van de Dyneo+-technologie betekent minder verbruikte kWh, minder gebruikte grondstoffen en een lagere CO2-uitstoot. In combinatie met de ZerAx-ventilatorrendement tot 92 procent, een recyclebaarheidspercentage van 98 procent en een levensduur van meer dan 20 jaar, is deze oplossing naar eigen zeggen nog vele jaren van groot voordeel voor het milieu. In vergelijking met een IE3-inductiemotor zou de framegrootte 315 mm en zelfs 355 mm bedragen in plaats van 280 mm met de Dyneo+-motor. Wat het gewicht betreft - dit zou in totaal 1300 kg bedragen in framemaat 315 in plaats van 820 kg. Het rendement van de motor zou lager uitkomen dan 96,5 procent bedragen.

IE5-motor in aandrijving mijnventilatorDe Dyneo+ eco-permanente magneetmotor met een vermogen van 220 kW is gecombineerd met een Danfoss VLT-frequentieregelaar. 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden