Laatste nieuws:

, 27 juli 2022 11:04

Een ‘vliegwiel’ voor goedkopere windenergie?

Voor een hybride energieopslagsysteem van 9 MWe heeft S4 Energy bij een project in Heerhugowaard zes vliegwielen geïnstalleerd in combinatie met een grote batterijopslag. Dit systeem, in bedrijf sinds april 2022, kan binnen milliseconden energie afgeven en opslaan met behulp van regeneratieve aandrijvingen en performancemotoren van ABB. Het systeem houdt niet alleen de netfrequentie en daarmee het netwerk stabiel, maar ondersteunt ook actief het plaatselijke windenergiepark Luna.

Vliegwielen gecombineerd met een batterijopslag houden in Heerhugowaard de netfrequentie stabiel.'
Vliegwielen gecombineerd met een batterijopslag houden in Heerhugowaard de netfrequentie stabiel.
1/1
Voor het windpark fungeert het systeem als een demper om onbalans in de output van de turbines te voorkomen en om productieterugval te vermijden. Met dit pilotproject wil S4 Energy aantonen dat met de integratie van een energieopslagsysteem de netto opbrengst van windenergie aanzienlijk kan worden verbeterd. Windenergieprojecten worden daardoor minder afhankelijk van subsidies.

Vliegwielen

S4 Energy , een Nederlandse bedrijf gespecialiseerd in energieopslag, gebruikt regeneratieve aandrijvingen en performancemotoren van ABB voor het aandrijven van hun KINEXT-vliegwielen voor energieopslag. Elke KINEXT-eenheid bevat een vliegwiel met een diameter van ongeveer 2,6 m en een massa van 5.000 kg. Het vliegwiel draait met een pieksnelheid van rond de 1.800 min-1. De motor en aandrijving van ABB haalt overtollige elektrische energie van het net en gebruikt die om de rotatiesnelheid van het vliegwiel op te voeren, waardoor het als kinetische energie wordt opgeslagen. Wanneer een snelle injectie van energie nodig is om de netfrequentie stabiel te houden, zet de regeneratieve aandrijving de kinetische energie van het vliegwiel binnen enkele milliseconden om in elektrische energie.

Nieuwste energieopslagsysteem

"De faciliteit van Heerhugowaard is ons nieuwste energieopslagsysteem en het eerste dat actief een windmolenpark ondersteunt. Nu streven we ernaar om onze activiteiten te versnellen en onze services uit te breiden. De expertise van ABB om vliegwielen te combineren met aandrijvingen en motoren was voor ons van cruciaal belang om dit mogelijk te maken", zegt Dominque Becker Hoff, projectdirecteur bij S4 Energy.

Beste van beide werelden

"Dit project met S4 Energy is een goed voorbeeld van de betrokkenheid van ABB om te helpen elektriciteitscentrales koolstofvrij te maken," zegt Marcel Zevenbergen, salesmanager systeemaandrijvingen bij ABB Motion Netherlands. "De combinatie van vliegwielen en batterijen biedt het beste van beide werelden, en heeft alles in zich om de levensvatbaarheid van projecten voor hernieuwbare energie, zoals windenergie en zonne-energie, verder te verbeteren. Bovendien zijn vliegwielen een geweldige oplossing voor heel wat andere elektrificatie- en industriële toepassingen."

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden