Laatste nieuws:

, 26 juli 2022 10:28

‘Another (smart) brick in the (quay) wall’?

Met een eindpresentatie en onderzoeksrapport heeft Althen samen met drie andere bedrijven onlangs de laatste fase van de gemeente Amsterdam en RVO ondernemend Nederland gehouden innovatiecompetitie naar een nieuw systeem voor de toestandsbewaking van bruggen en kademuren afgerond. In deze fase – van juli 2021 tot juni 2022 – heeft Althen de SmartBrick-oplossing tot een volwassen eindproduct ontwikkeld.

De SmartBrick is inmiddels een volwassen eindproduct voor de toestandsbewaking van onder andere kademuren.'
De SmartBrick is inmiddels een volwassen eindproduct voor de toestandsbewaking van onder andere kademuren.
1/1
SmartBrick is een schaalbare en volgens de makers eenvoudig toe te passen slimme sensor, die vroegtijdige detectie van mogelijk falen van kademuren en bruggen efficiënter, sneller, nauwkeuriger en goedkoper maakt. Ondersteund door data van de metingen bij de Proefplaatsing Overamstel, praktijktesten op meer dan 20 locaties in Amsterdam, handmatige metingen van inclinatie bij rakken, en theoretische simulaties heeft Althen onderzocht hoe deze inclinatie het falen van kades en bruggen kan waarschuwen.
Begin 2022 is een volledig werkende oplossing gepresenteerd, zowel wat betreft hardware alsook het benodigde data dashboard, de installatie en onderhoudsprotocollen, capaciteit voor seriematige productie en bewezen onderbouwing voor voorspellende waarde op constructief falen van bruggen en kademuren.

Geen ‘rocket science'

"SmartBrick is niet per se ‘rocket science' als je kijkt naar de inclinatiesensor an sich. De combinatie van eigenschappen: draadloos, batterij gevoed tot bijna 7 jaar bij vier berichten per dag en een heel gebruiksvriendelijk dashboard, maakt het zeer innovatief en volstrekt uniek", laat Althen-ceo Thijs Haselhoff de toehoorders tijdens zijn eindpresentatie weten. "We waren erg blij met de resultaten van de proefbelasting. Daarmee konden we in een gecontroleerde omgeving laten zien dat SmartBrick gebruikt kan worden om verzakking te detecteren."

Toepassing SmartBrick

Althen meldt in het eindrapport dat het tijdens de Proefbelasting Overamstel ook de nauwkeurigheid van SmartBrick kunnen valideren door het te vergelijken met een dure, zeer nauwkeurige referentiesensor. De data waren gelijk. "Voor het hoognauwkeurig in kaart brengen van vervormingen is de compacte inclinatiesensoroplossing eerlijkheidshalve minder geschikt. SmartBrick is wél bedoeld om grootschalig hoogfrequent te monitoren en bewegingen te detecteren, zodat er op tijd gewaarschuwd kan worden en gericht grondige inspectie kan plaatsvinden. In samenwerking met de gemeente en Deltares hebben wij een gedeelde visie opgesteld voor de verschillende toepassingen. De SmartBrick blijkt van grote waarde in het monitoringsproces van Amsterdam: kademuren met risicoklasse B voor vroegtijdige signalering van kadebeweging en mogelijk kadefalen, onder bruggen, en in combinatie met tachymetrie op een hoogrisicomonitoringsysteem", aldus Althen's Bernd Rietberg.

Onder water

Hoe nu verder? Het eindrapport en -presentatie van Althen voor de gemeente Amsterdam betekenen voor Hasselhoff, Rietberg en het Althen IoT-team niet het eindpunt voor SmartBrick. "Momenteel zijn wij als team bezig met een ultranauwkeurige SmartBrick voor applicaties waar een duizendste graad nauwkeurigheid wordt gevraagd, waar we nu nog boven een honderdste graad zitten. Daarnaast is ons door de gemeente gevraagd om ook naar de toepasbaarheid onder water te kijken. Hiervan zijn de eerste testresultaten door toevoeging van een antenne zeer bemoedigend", stelt Thijs zeer tevreden vast. Na de zomer hoopt de gemeente Amsterdam de vier partijen verdere duidelijkheid te geven over het vervolg van het monitoringsproces in de stad.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden