Laatste nieuws:

, 5 juli 2022 11:24

NORD levert aandrijftechniek voor sorteermachine Flikweert

NORD Drivesystems heeft in samenwerking met partner Drive & Flow de aandrijftechniek geleverd voor de Quality Grader, een nieuw type aardappelsorteermachine van Flikweert Vision Technologies uit het Zeeuwse Ouwerkerk. De machine combineert kunstmatige intelligentie met optische techniek en kan per uur maximaal tien ton aardappelen sorteren op basis van kwaliteit. Arbeidsintensief handwerk behoort hiermee tot het verleden.

De Quality Grader is een nieuw type aardappelsorteermachine van Flikweert Vision Technologies en combineert vision met artificial intelligence.'
De Quality Grader is een nieuw type aardappelsorteermachine van Flikweert Vision Technologies en combineert vision met artificial intelligence.
1/1
De machine bestaat in grote lijnen uit een rollenbaan die aardappelen naar een scanner voert, waar elke aardappel aan alle kanten wordt bekeken en beoordeeld. Aardappelen die niet aan de specifieke eisen voldoen, worden via een systeem met 42 pneumatisch aangestuurde ‘lepels' uit de partij verwijderd en afgevoerd. De pneumatiek en besturing voor dit systeem is geleverd door de firma Festo in Delft.

Database

Het hart van het systeem wordt gevormd door een computer met een database van mogelijke fouten aan aardappelen. De machine verwijdert onder andere aardappelen met ritnaalden (boorgaatjes van de kniptorlarve), schurft, beschadigingen, vormfouten, groeischeuren, groen, stenen en kluiten.
"De gebruiker kan de Quality Grader zelf instellen en dus ook zelf de defectscore bepalen. Op deze manier kan de machine worden afgesteld op het aardappelras, het afzetgebied, het gebruiksdoel en andere specifieke wensen van de afnemer. Dit maakt onze machine uiterst flexibel", zegt Martijn Flikweert, samen met broer Stefan en neef Lars oprichter en eigenaar van Flikweert Vision Technologies. "Het grote voordeel is natuurlijk dat onze machine effectiever werkt dan het menselijk oog. Elke aardappel wordt in korte tijd vanuit diverse hoeken bekeken. Daarnaast heeft de machine geen last van vermoeidheid. Hij kan desgewenst 24 uur per dag zijn werk doen."

Aandrijving

De drie partners van Flikweert Vision Technologies besloten zich in 2019 na hun agrarisch-technische opleiding te richten op het ontwikkelen van machines die het agrarisch bedrijf verder automatiseren en verduurzamen. Voor de aandrijving van hun eerste sorteermachine schakelden ze Drive & Flow in het Zeeuwse Krabbendijke in, waarna ook NORD Aandrijvingen Nederland bij het project werd betrokken. Martijn Flikweert: "Drive & Flow adviseerde ons om een duurzame kwaliteitsaandrijving toe te passen. Hierbij hebben we gekozen voor NORD. Drive & Flow heeft ons ook ondersteund bij de bouw van de eerste schakelkasten en de programmering van de PLC in de NORD SK500 E frequentie-omvormer. Toen het nodig bleek de standaard klemmenkasten aan te passen, hebben Drive & Flow en NORD Nederland hier snel en adequaat op gereageerd, waardoor de motorreductoren optimaal in de machine passen."

Motorreductoren

Elke sorteermachine van Flikweert bevat twee NORD-motorreductoren. Eén motor drijft de rollenbaan aan die de aardappelen naar de scanner transporteert. Het gaat hierbij om een standaard elektromotor van NORD met 1,5 kW en een tandwielreductor met een reductie van 1:27,16. De tweede motorreductor heeft een vermogen van 0,3 kW en drijft via een kegeltandwielreductor twee snaren onder de rollenbaan aan, die ervoor zorgen dat de aardappelen met een specifieke rotatiesnelheid de scanner passeren.
NORD levert aandrijftechniek voor sorteermachine Flikweert
Elke sorteermachine van Flikweert bevat twee NORD-motorreductoren. Eén motorreductor drijft de rollenbaan aan die de aardappelen naar de scanner transporteert. De tweede motorreductor zorgt ervoor dat de aardappelen met een specifieke rotatiesnelheid de scanner passeren.
Martijn Flikweert: "De ontwikkeling van het mechanische deel, de constructie en de software hebben we in eigen huis gedaan. Drive & Flow en NORD hebben onze kennis op het gebied van aandrijftechniek aangevuld. De samenwerking met Drive & Flow en NORD Nederland was uitstekend. Beide bedrijven leverden op tijd en hebben zich uiterst flexibel opgesteld. Dat was voor ons als jong bedrijf van zeer groot belang."

Compact

Flikweert heeft in eerste instantie een batch van tien machines gebouwd, die in korte tijd was verkocht. Hierop volgde de bouw van nog eens twintig machines. De allereerste machines gingen naar aardappelverwerkende bedrijven in Zeeland. Machines van de tweede serie gingen naar Groningen en Texel. "Dat is weliswaar ver van Zeeland, maar de wereld van de aardappel is klein. We worden benaderd door klanten uit alle windstreken. Vaak gaan we met deze klanten bij een werkende machine kijken. Mond-tot-mond reclame voor ons van groot belang", aldus Martijn Flikweert. "Naast de besparing op handmatige arbeid is het compacte formaat van de Quality Grader van groot belang. Hij kan eenvoudig in bestaande verwerkingsinstallaties worden ingebouwd. Onze machines gaan nu voornamelijk naar telers en verwerkers van poot- en consumptie-aardappelen, die hun producten wereldwijd verkopen. Maar we verkopen ze ook aan bedrijven, die aardappelen eerst in zakjes verpakken en vervolgens exporteren. We vullen met onze machine een fors gat in de markt en we zien wereldwijd afzetmogelijkheden. Daarom zien we uit naar een langdurige, positieve en vruchtbare samenwerking met Drive & Flow en NORD Aandrijvingen Nederland."

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden