, 20 juni 2022 14:45
Igus komt met de naar eigen zeggen eerste kabelrups met eigen aandrijving: de drive chain, die zorgt voor aanzienlijk langere looptijden op extreem lange rijwegen, omdat er nauwelijks trek- of duwkrachten optreden. Wereldwijd zijn op rails gemonteerde automatische stapelkranen (ASC – Automatic Stacker Crane) in havens slechts één van de toepassingen die daarvan profiteren.
Het concept van de drive-chain kabelrups werkt als volgt: op de buitenradius zijn aandrijfplaten gemonteerd die de kabelrups in de onderloop aandrijven. De onderste rail heeft motoraangedreven frictiewielen aan de zijkanten en rollers aan de bovenkant. Als de kraan in beweging komt, starten ook de frictiewielen hun motor. Het onderste deel beweegt zich synchroon langs de rail, waarbij nauwelijks trek- of duwkrachten van het bewegende uiteinde op de kabelrupsschakels werken. "Dit geeft ons een minimale belasting, lage slijtage en lange levensduur op trajecten van 1.000 m en meer", zegt Ottersbach. igus werkt ook al aan een alternatief aandrijfconcept dat frictiewielen vervangt door lineaire aandrijvingen.
Zelfvoorzienende energietoevoersystemen zijn een economisch alternatief voor de traditionele systemen die al tientallen jaren in ASC-en worden gebruikt: stalen kabelhaspels die motorkabels op- en afrollen - vaak in twee richtingen wanneer het vastpunt van de kabel zich in het midden van de rijweg bevindt. Het probleem is dat wanneer het kraan dit vastpunt nadert, deze moet remmen om het kabelgeleidingssysteem te laten draaien. Dit vergt tijd, hetgeen van cruciaal belang is in een tijdperk waarin havens hun productiviteit voortdurend moeten verhogen. Motorhaspels wegen ook vier tot zes ton, wat het energieverbruik van de kraan aanzienlijk verhoogt.
"Omdat de aangedreven kabelrups zonder onderbreking op de rails beweegt, hoeven ASC-en niet meer te remmen in de buurt van het vastpunt in het midden. Ze kunnen dus productiever werken", aldus Ottersbach. "Tegelijkertijd verhoogt het kabelrups-systeem noch het totale gewicht, noch de aandrijfkracht van het systeem die nodig is om het te verplaatsen. Het lagere gewicht maakt snelheden van 6 m/s mogelijk, zelfs op lange rijwegen. Dit zijn belangrijke voordelen, waarvan steeds meer havenbedrijven over de hele wereld profiteren."
Dossier Oekraïne op Engineersonline In de nacht van 23 op 24 februari 2022 is Rusland de Oekraïne binnengevallen. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd met betrekking op de high tech en Nederlandse industrie? Op collega-website Engineersonline staat een Rusland/Oekraïne-dossier, waarin we de acties, feiten en meningen op een rijtje zetten.
ab op Twitter
Volg ab nu ook op Twitter!
Onze accountnaam is: @aenb
Agenda meer (1)