Laatste nieuws:

, 14 juni 2022 15:50

Rust in de camper met Bubble Mounts

Op pad gaan met de camper is voor veel mensen een geliefde manier van vakantievieren. Dat geldt ook voor Peter van Dijk, directeur van Dijko Ovens B.V. uit Tilburg. Hij is de trotse eigenaar van een luxe camper. Het enige minpuntje: ingebouwde compressoren die bij stilstand voel- en hoorbare vibraties veroorzaakten

In de luxe camper van Peter van Dijk zorgen Bubble Mounts voor de nodige rust en stilte. (Beeld: Peter van Dijk)'
In de luxe camper van Peter van Dijk zorgen Bubble Mounts voor de nodige rust en stilte. (Beeld: Peter van Dijk)
1/1
Met hun elegante interieurs, exclusieve uitstraling en krachtige motoren zijn campers uitgegroeid tot vijfsterrenhotels op wielen. Luid zoemende airconditioning en andere technische systemen die door compressoren worden aangedreven, zoals luchtvering of de systemen waarmee de deuren geopend en gesloten worden, passen daar niet bij. Tijdens het rijden is dat lawaai nog niet zo storend, vooral omdat de op de motor aangesloten compressor dan voor de gecomprimeerde lucht zorgt. Staat de camper stil, dan moet het stil zijn. In de camper van Peter van Dijk zorgen twee extra compressoren dan voor een aangenaam leefklimaat.

Storende trillingen en geluid

Maar de bevestiging van de compressoren bij het luchttoevoersysteem voor de vering, de deuren en de toiletten zorgden voor problemen. De trillingen van de technische installatie onder de camper sloegen namelijk over op de carrosserie. Dit leidde tot duidelijk voel- en hoorbare vibraties, waaraan de eigenaar zich stoorde. Bovendien sloegen de twee kleinere compressoren afhankelijk van het luchtverbruik om en om met een interval van 15 tot 30 minuten aan en produceerden geluid, wat vooral 's nachts voor overlast zorgde.
Peter van Dijk wilde het er niet bij laten zitten en ging op zoek naar een oplossing. Als werktuigbouwkundig ingenieur en expert in de automatisering en elektronische besturing van ovensystemen met geïntegreerde vacuümkoeling en diepvriessystemen kennen aircotechniek, pneumatische systemen en compressoren voor hem geen geheimen. Hij ging online op zoek naar onderdelen om trillingen te isoleren. Hij kwam al snel terecht op de website van ACE Stoßdämpfer ,
Dat ACE ook particulieren de helpende hand kan bieden, blijkt uit de oplossing voor het dempen van het geluid van de compressoren van de camper die met behulp van de kosteloze ACE-rekentool tot stand kwam.

Maatwerk in een paar clicks

Rekening houdend met alle relevante kerndata voor het betreffende ontwerp, zoals gewicht en lageringspunten, berekent een speciaal door ACE ontwikkelde calculatietool onder meer het massazwaartepunt van de machine en daarmee de individuele belasting van de lageringspunten, waarbij ook excentrische belastingen kunnen worden ingevoerd. De online tool is zo intuïtief in gebruik dat ingenieurs in veel gevallen in slechts enkele stappen en 24 uur per dag zelf de ideale oplossing kunnen berekenen. De software bepaalt echter niet alleen welke trillingsdempers het best bij de ingevoerde waarden passen, maar is ook rechtstreeks gekoppeld aan de webshop.
In dit geval stelde het programma de zogeheten Bubble Mounts van het type BM-50641 voor. Deze voordelige en efficiënte onderdelen bereiken onder de gegeven omstandigheden een isolatiegraad van 95,65 procent. Bubble Mounts zijn ontworpen voor de efficiënte isolatie van lichte lasten in luchtvaartelektronica, op computers of voor de opslag van bijzonder gevoelige medische apparatuur. De kleine en compacte rubber-metaal-isolatoren zijn ideaal voor gebruik onder verticale drukbelastingen en zijn daarom bijzonder geschikt voor de doeltreffende isolatie van kleine pompen of compressoren, bijvoorbeeld in campers. Ze zijn weliswaar klein, maar beschikken over uitstekende dempingseigenschappen. Indien gewenst kunnen deze door het gebruik van siliconen nog verder worden verbeterd. Bij een nominale belasting van 8 Hz is de natuurlijke frequentie zo laag dat schadelijke trillingen in de meeste gevallen effectief kunnen worden verholpen. De Bubble Mounts van het type BM-50641 kunnen eenvoudig worden gemonteerd en kunnen lasten van 1,2 kg tot 2,9 kg aan. Peter van Dijk blikt terug op het installatieproces en de vervanging van de onderdelen: "Oorspronkelijk waren er eenvoudige, cilindervormige rubberen componenten met een diameter en lengte van 15 mm geplaatst om de compressoren te ontkoppelen van het montagepunt aan de onderkant van de technische installatie. Dit was zeer inefficiënt en zorgde ervoor dat de trillingen werden overgedragen. Meteen na het vervangen van de originele ringetjes van de eerste compressor was al een verschil voelbaar." Voor een gelijkmatige verdeling van de belasting is nu elk van de 7,3 kg wegende compressoren op alle vier de bevestigingspunten uitgerust met de Bubble Mounts van ACE. Ongewenste trillingen zijn daarmee nu verleden tijd.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden