Laatste nieuws:

, 19 mei 2022 14:56

Game-engine vereenvoudigt configuratie portaalrobots

Igus heeft zijn online configurator voor low-cost portaalrobots een facelift gegeven met behulp van de Unity game engine. Volgens de fabrikant jan je nu in 5 minuten een individuele portaalrobot configureren, klaar om aan te sluiten en met met live prijsinformatie. De oplossing kan ook direct worden geprogrammeerd en getest en de CAD-data en een geschikte tekening heb je ook meteen worden geladen. Zelfs kleine en middelgrote ondernemingen kunnen zo zonder barrières - zonder de know-how van specialisten en CAD-software - toetreden tot de wereld van de automatisering.

De online configurator voor portaalrobots van igus maakt nu gebruik van een game-engine. '
De online configurator voor portaalrobots van igus maakt nu gebruik van een game-engine.
1/1
De online configurator bestaat al sinds vorig jaar. Met paar muisklikken kunnen volgens de fabrikant zelfs leken gemakkelijk gebruiksklare portaalrobots configureren op basis van drylin lineaire geleidingen. De lineaire robots zijn verkrijgbaar vanaf 1.000 euro per eenheid zonder controller, met een controller en software kosten ze ongeveer 4.000 euro. "Sinds de lancering van de configurator hebben we veel positieve feedback gekregen over de gamification-benadering en de intuïtieve bruikbaarheid", zegt Alexander Mühlens, hoofd van de business unit Automation Technology and Robotics bij igus. "Niettemin vroegen we ons af: kunnen we deze feedback gebruiken om de werking verder te verbeteren? Het antwoord was een duidelijk ja. Daarom hebben we de configurator verder geoptimaliseerd en nieuwe functies toegevoegd."

Spelplatform

Voor het nieuwe ontwerp van de configurator is het Unity-platform gebruikt, dat ook als bij de ontwikkeling van games voor pc's en spelconsoles wordt. De bediening van de configurator is dienovereenkomstig intuïtief. In de eerste stap selecteert de gebruiker de kinematica - 1D (lijn), 2D (vlak) of 3D (ruimte). Het visuele uiterlijk doet denken aan een keuzemenu uit een computerspel, waarmee spelers bijvoorbeeld raceauto's kiezen. Met deze standaardconfiguraties kan snel de juiste robot worden gekozen als de algemene voorwaarden duidelijk zijn.
Bovendien is het mogelijk om een speciaal portaal samen te stellen en aan te vragen. Veel toepassingen moeten bijvoorbeeld voldoen aan speciale veiligheidsvoorschriften, spatwaterdicht zijn of werken in bijzonder kleine installatieruimten. De online configurator stelt gebruikers in staat een speciaal portaal aan te vragen dat aan dergelijke eisen voldoet.

Portaal configureren

De volgende stap is het configureren van het portaal. Hiervoor zijn schuifregelaars beschikbaar om de slaglengte van de X-, Y- en Z-assen op de millimeter nauwkeurig in te stellen. Een dynamisch 3D-model van het portaal, dat in alle richtingen kan worden gedraaid, visualiseert de instellingen in real time. "Op dit punt hebben we een nieuwe functie toegevoegd", zegt Mühlens. "Met één klik is het nu ook mogelijk om de bouwruimte van het portaal weer te geven. Wij gebruiken hiervoor gekleurde gebieden. Dit geeft gebruikers een visuele indruk van hoeveel ruimte hun automatiseringsoplossing inneemt."
Om de kosten transparant te houden, krijgen de gebruikers ook een live-indicatie van de prijs van hun automatiseringsoplossing. Gevorderde gebruikers kunnen het 3D-model ook exporteren als STEP-bestand en verwerken in elk CAD-programma.

Programmeren

Met de online configurator is het zelfs mogelijk om bewegingen van de robot te specificeren - door enkele parameters in te voeren en zonder programmeerkennis. "Met deze functie volgen wij het motto 'testen alvorens te investeren'. Operators krijgen een gevoel voor robotbewegingen en cyclustijden dankzij het bewegende 3D-model", zegt Mühlens. Na online programmering kan het bestand via een app in virtual reality worden weergegeven of in de echte robotcontroller worden geladen.

Online besteld: Korte tijd later, staat de robot voor de deur.

Zodra operators tevreden zijn met de configuratie van het portaal, kan je de controller selecteren - of het nu met igus robotbesturing of de doe-het-zelf variant met dryve D1 controller kit is. Kort na de online bestelling, staat de automatiseringsoplossing voor de deur. Voorgemonteerde portalen in standaardafmetingen zijn zelfs binnen 24 uur klaar voor verzending. Nog een pluspunt volgens de fabrikant: alle configureerbare portaalsystemen zijn 100 procent onderhoudsvrij en schoon dankzij de zelfsmerende igus-polymeren in alle lagerpunten. En aanvullende componenten zoals grijpers, vision-systemen, motoren en sensoren zijn beschikbaar voor beginnende automatiseerders via de goedkope automatiseringsmarktplaats RBTX.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (8)

28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden