Laatste nieuws:

, 3 mei 2022 15:02

Nieuwe versie installatienorm industriële gebouwen behandelt Single Pair Ethernet

In maart 2022 is de nieuwe editie van de installatienorm IEC 61918:2018/AMD1:2022 Amendment 1 - "Industriële communicatienetwerken - Installatie van communicatienetwerken in industriële gebouwen" gepubliceerd. De norm beschrijft de installatie van communicatienetwerken in industriële ruimten. In de nieuwe versie bevat deze nu ook belangrijke kernpunten over bekabelingsstructuren op basis van Single Pair Ethernet. Daarmee is het een belangrijke basis voor alle gebruikers die hun productie in het IIoT willen brengen.

De nieuwe IEC 61918 gaat nu ook in op bekabelingsstructuren voor Single Pair Ethernet. (Foto: Harting)'
De nieuwe IEC 61918 gaat nu ook in op bekabelingsstructuren voor Single Pair Ethernet. (Foto: Harting)
1/1
De nieuwe editie van IEC 61918:2018/AMD1:2022 Amendment1 is de installatienorm voor communicatienetwerken in industriële installaties, machines en automatiseringseilanden. Zowel de bekabelingsinfrastructuur als de te gebruiken componenten, zoals kabels en verbindingstechnologie, zijn duidelijk gedefinieerd voor alle automatiseringsprofielen. Bekabelingsoplossingen waarbij gebruik wordt gemaakt van glasvezelkabels, symmetrische koperkabels en voor draadloze media komen aan bod.

SPE en PoDL

De nieuwe wijziging van IEC 61918 gaat in op de nieuwe 1-pair bekabelingsstructuren voor Single Pair Ethernet (SPE) en de bijbehorende externe stroomvoorziening PoDL (Power over Data Line). Hiermee wordt de kloof gedicht tussen de klassieke IT-infrastructuur en de industrie, IoT/IIoT. SPE heeft een bijzondere betekenis voor industrie en automatisering. Voor het eerst maakt het de universele toepassing van op TCP/IP gebaseerde automatiseringsprotocollen mogelijk, zelfs voor lange afstanden, zoals in de procesautomatisering of voor de eenvoudige aansluiting van sensoren en actuatoren tot op industrieel veldniveau. Hogere datasnelheden, meer vermogensoverdracht en grotere reikwijdten dan bij klassieke veldbussen maken de weg vrij voor het IIoT en Industrie 4.0.

Sensor-to-cloud

De nieuwe versie van IEC 61918 biedt nu een duidelijke en ondubbelzinnige normatieve beschrijving van hoe en met welke componenten een sensor-to-cloud data-infrastructuur in industriële toepassingen eruit moet zien. De tools voor de implementatie van IIoT zijn nu beschikbaar - leveranciers van apparaten kunnen nu beginnen met de ontwikkeling en productie van SPE-apparaten met internationaal gegarandeerde compatibiliteit en investeringszekerheid. Het maakt niet uit of het gaat om Profinet, EtherCAT of andere Industrial Ethernet-protocollen - deze nieuwe IEC 61918 is een gemeenschappelijke noemer voor alle automatiseringsprofielen.
https://webstore.iec.ch/publication/74769

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (7)

5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden