Laatste nieuws:

, 22 maart 2022 12:05

Marijn van Rooij wint Prins Friso Ingenieursprijs 2022

Marijn van Rooij, medeoprichter en technisch directeur van Ocean Grazer, is door de vakjury verkozen tot Ingenieur van het Jaar 2022. Zijn bedrijf ontwikkelde een technologie om energie op te slaan op de zeebodem. De bekendmaking door het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) had plaats in het virtuele bijzijn van prinses Beatrix en prinses Mabel.

Marijn van Rooij, medeoprichter en technisch directeur van Ocean Grazer, is Ingenieur van het Jaar 2022.'
Marijn van Rooij, medeoprichter en technisch directeur van Ocean Grazer, is Ingenieur van het Jaar 2022.
1/1
Van Rooij en een partner richtten het bedrijf Ocean Grazer in 2018 op, als spin-off van de Rijksuniversiteit Groningen. De Ocean Battery, die deel uitmaakt van Ocean Grazer, is een soort waterkrachtcentrale op de zeebodem. De batterij slaat overtollige duurzame energie uit bijvoorbeeld zonne- of windkracht op als potentiële energie, gebruikmakend van de hoge druk die op de zeebodem heerst. Hiervoor pompt de Ocean Battery water uit een rigide reservoir naar grote flexibele zakken of balgen op de zeebodem, en laat het weer terugstromen als de energie nodig is.
De jury roemde de grote bijdrage van Van Rooij aan de oplossing van een belangrijk en maatschappelijk relevant probleem. Tevens kijkt de jury ernaar uit dat Van Rooij zich gaat inzetten voor de zichtbaarheid van het werk aan energieopslag, onder andere door het enthousiasmeren van anderen - zoals hij had toegezegd te gaan doen als hij de Prins Friso Ingenieursprijs zou gaan winnen.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden