, 8 februari 2022 12:31

Solaris-boot gemakkelijk te besturen dankzij iglidur glijlagers

Een team van Poolse studenten in Wroc?aw heeft een autonome zonne-speedboot gebouwd: de Solaris. Om ervoor te zorgen dat ze gemakkelijk en onderhoudsvrij over rivieren en meren kan varen, vertrouwen de jonge ingenieurs op igus glijlagers gemaakt van het polymeer iglidur J in het stuursysteem.

Er is een grotere vraag dan ooit naar ecologische vervoersmiddelen met lage gebruikskosten en een hoge mate van efficiency. Een team van studenten in de Poolse stad Wroc?aw, de stad van de honderd bruggen, heeft nu een speedboot ontwikkeld die middels zonne-energie wordt aangedreven. Het Solaris I project wordt geïmplementeerd door het PWR Solar Boat Team onder toezicht van de faculteit Machinebouw en Energietechniek. De jonge ingenieurs vertrouwen op fotovoltaïsche cellen om voor een milieuvriendelijke aandrijving te zorgen. Het project omvat de ontwikkeling, bouw en implementatie van de boot.

Onderdeel hiervan is het gecomputeriseerde stuursysteem en verbetering van de beweging van de boot, soortgelijk aan het fly-by-wire systeem dat in de luchtvaart wordt gebruikt. De ontwerpingenieurs waren op zoek naar glijlagers voor dit systeem. Deze moesten smeermiddelvrij zijn, bestand tegen zeewater, mechanisch robuust en gemakkelijk te assembleren. De oplossing: iglidur glijlagers van igus.
De dubbele flenslagers van iglidur J polymeer worden toegepast in het stuursysteem van het stuurjuk. "Igus lagers waarborgen een lange levensduur. Ze reduceren het totaalgewicht van het systeem, elimineren smeermiddelen en kunnen gemakkelijk worden geïnstalleerd", aldus Dominika Dewor van het PWR solar boat team. Het project van het team werd gesponsord door het igus young engineers support (yes) programma. Dit universiteitsinitiatief ondersteunt projecten van scholen en universiteiten met gratis monsters, sponsoring en advies.

bron: Igus

Foto's:

Solaris-boot glijdt gemakkelijk dankzij iglidur lagers

© Aandrijvenenbesturen.nl