Laatste nieuws:

, 17 december 2021 12:29

Uitval windturbines voorkomen met bewaking voorspanning lagers

De lagering van de rotoras speelt een sleutelrol in windturbines. Als het hoofdlager defect raakt, resulteert dit in ongeplande stilstand van de volledige windturbine met productieverlies en hoge vervolgkosten. Schaeffler heeft een nu systeem ontwikkeld, Premesy, dat de hoofdlagering van een windturbinerotor bewaakt

Schaeffler Premesy  kan storingen in windturbines in vroeg stadium opsporen.'
Schaeffler Premesy kan storingen in windturbines in vroeg stadium opsporen.
1/1
In moderne multi-megawatt-windturbines worden vaak afgestelde lageropstellingen toegepast vanwege de betrouwbaarheid en de levensduur. Maar dan moet de voorspanning van de lagers wel zo nauwkeurig mogelijk worden ingesteld. Die wordt op basis van complexe berekeningen met behulp van de eindige-elementenmethode. In de praktijk worden de instellingen echter na montage zelden of nooit gecontroleerd en afwijkingen komen pas naar voren bij uitval.

 

Bewaking voorspanning bij montage en in bedrijf

Schaeffler Premesy is volgens de makers het eerste en enige digitale systeem in zijn soort op de markt. Het bewaakt de voorspanning van de lagers zowel bij de montage als tijdens het gebruik. Het systeem is gebaseerd op uiterst precieze, digitale afstandssensoren, die bewaakt worden door een eenvoudig te integreren centrale eenheid. Het systeem vormt dus de basis voor voorspellend onderhoud, aangezien de factoren die het meest waarschijnlijk storingen veroorzaken, kunnen worden bewaakt.

Uitval windturbines voorkomen met bewaking voorspanning lagersIn een ingestelde lagering is een correcte voorspanning bij de montage en in bedrijf cruciaal voor de betrouwbaarheid en levenduurs.

 

Betrouwbare energieproductie

Ongeplande storingen in windturbinesystemen kunnen leiden tot extreem hoge kosten. Naast productieverlies gedurende enkele dagen of zelfs weken, kunnen de reparatiekosten, vooral voor offshore-installaties oplopen van een half miljoen tot een miljoen euro. "Het correct instellen en bewaken van de lagervoorspanning is zonder Premesy uiterst gecompliceerd", Schaeffler-windturbine-expert Benedikt Neugebauer. "Bij een te hoge voorspanning daalt de levensduur aanzienlijk en in extreme gevallen kan het lager oververhit raken. Een te lage voorspanning verstoort het soepele kinematische gedrag van de wentellagers, wat kan leiden tot een voortijdige uitval van het lager en daarmee van de hele windturbine. Premesy helpt ervoor te zorgen dat windturbines zonder onderbreking werken en levert zo een belangrijke bijdrage aan een betrouwbare energieproductie."

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden