, 1 december 2021 10:04
Het samenwerkingsproject ‘The National Individual floating Transport Infrastructure (NIfTI)’ (verwijst naar een andere website) van de Radboud Universiteit en de Hogeschool Arnhem Nijmegen, waarbij een nieuw zwevend transportsysteem wordt ontwikkeld, heeft de NWO Team Science Award gewonnen.
Met deze nieuwe alternatieve vervoerswijze zouden volgens Hussey veel maatschappelijke problemen kunnen worden opgelost. "Verkeersveiligheid was een van de eerste dingen waar ik aan dacht. Energie-efficiëntie kwam later. Je zou verkeersongevallen aanzienlijk kunnen verminderen als je een gecentraliseerd systeem had dat de beweging en locatie van alle modules regelde. En als je al het gewicht weghaalt van de auto en ontwerp een module zodanig dat elke botsing een afbuiging is, in plaats van een volledige botsing, elk potentieel ongeval zou minder dodelijk moeten zijn dan geraakt worden door een zware auto van 1,3 ton."
Samen met onderzoekers van de HAN University of Applied Sciences besloot Hussey om de geschatte energiekosten van een dergelijk systeem te berekenen. "We schatten dat dit systeem minstens twee keer zo energiezuinig zou kunnen zijn als een huidige elektrische productieauto. Ik voelde dat als je al deze potentiële voordelen bij elkaar optelt, het zeker de moeite waard is om verder te kijken.""Maar voordat je zo'n radicaal nieuwe en ontwrichtende technologie in de wereld introduceert, heb je veel expertise op andere gebieden nodig om alle problemen te bepalen waarmee rekening moet worden gehouden", vervolgt Hussey. Met de toekenning van een Interfacultaire beurs van de Radboud Universiteit heeft hij verschillende Radboud- en HAN-onderzoekers uit verschillende disciplines, waaronder milieuonderzoekers, stedenbouwkundigen en taalkundigen, weten te mobiliseren om de nodige vragen te beantwoorden.
Hussey en zijn team onderzoeken de haalbaarheid van Nifti als alternatief vervoerssysteem in de samenleving. De technologie werkt al op miniatuurschaal, maar ze zijn van plan om ook een groter, volledig werkend prototype te ontwikkelen dat de essentiële functies van de infrastructuur demonstreert. Maar naast het verder ontwikkelen van de technologie zullen de onderzoekers ook werken aan het aanpakken van de vele politieke, economische, maatschappelijke en milieuproblemen die zich kunnen voordoen.
Dossier Oekraïne op Engineersonline In de nacht van 23 op 24 februari 2022 is Rusland de Oekraïne binnengevallen. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd met betrekking op de high tech en Nederlandse industrie? Op collega-website Engineersonline staat een Rusland/Oekraïne-dossier, waarin we de acties, feiten en meningen op een rijtje zetten.
ab op Twitter
Volg ab nu ook op Twitter!
Onze accountnaam is: @aenb
Agenda meer (1)