, 27 oktober 2021 08:23

Nieuw elektrificatie-platform voor mobiele machines

Om de elektrificatie van ‘off-highway’ machines te ondersteunen, komt Bosch Rexroth met eLION – een programma 700 V-componenten voor de elektrificatie van mobiele machines.

Matthias Kielbassa, product area manager Electrification bij Bosch Rexroth, kijkt gezien de succesvolle pilots bij onder andere Kalmar - dat bijvoorbeeld stackers, containerkranen en vorkheftrucks bouwt - en kranenbouwer Sennebogen, uit naar de marktintroductie van het eLION-platform die gepland staat voor 2022. "Het doel is om onze technologie te gebruiken om een toekomst vorm te geven met verhoogde efficiëntie, lagere geluidsemissies en minder luchtvervuiling. We hebben de juiste producten op het juiste moment en helpen tegelijkertijd onze klanten om hun marktpositie in mobiele werktuigen op een duurzame manier uit te bouwen."

 

Ontwerpvrijheid

De elektrische 700 V eLION motor-generatoren voor een nominaal vermogen tot 200 kW (piekvermogen tot 400 kW) en nominale koppels tot 1050 Nm en maximale koppels tot 2400 Nm, zijn in meer dan tachtig configuraties beschikbaar. Dit garandeert dat fabrikanten in hun ontwerpen nauwelijks beperkt worden - of het nu over nieuwe of bestaande voertuigontwerpen gaat.

 

Totaaloplossingen

Het eLION-programma beschikt tevens over omvormers in verschillende vermogensklassen met een continue stroom tot 300 A en een hoge overbelastingscapaciteit. De omvormers ondersteunen busspanningen van 400 tot 850V. De tandwielkasten in het portfolio, met een hoge vermogensdichtheid voor wiel- en asaandrijvingen (eGFT en eGFZ), maken aandrijvingen mogelijk voor een breed scala aan toepassingen.
Voor het gehele eLION-platform zijn verder BODAS-softwaremodules beschikbaar en geschikte hydraulische componenten zoals axiale plunjerpompen. Andere elektrische componenten zoals DC/DC-omvormers, stroomverdelers, ingebouwde laders en hoogspanningskabels maken het assortiment compleet, zodat fabrikanten kunnen vertrouwen op holistische oplossingen, ongeacht de energiebron.

 

Voor zware bedrijfsomstandigheden

Dankzij de volledig nieuwe ontwikkeling van de componenten waren er geen compromissen nodig met betrekking tot de zware bedrijfsomstandigheden. De motorgeneratoren en omvormers voldoen aan de IP6K9K-eisen en kunnen worden gebruikt van -40 °C tot 85 °C. De temperatuurgrens van de motorgeneratoren is 100 °C. De schok- en trillingsbestendigheid van de eLION-componenten ligt bij 50 g schokken en 10 g trillingen. Bijzondere aandacht bij de productontwikkeling ging uit naar functionele en elektrische veiligheid. Zowel fabrikanten als gebruikers profiteren van de veiligheidsfuncties van de omvormer volgens ISO 13849.

bron: Bosch Rexroth

Foto's:

Nieuw elektrificatie-platform voor mobiele machines

Het modulaire en schaalbare Rexroth eLION-platform voor de elektrificatie van mobiele machines.

© Aandrijvenenbesturen.nl