Laatste nieuws:

, 26 oktober 2021 17:01

Meer ruimte in de schakelkast

De VIPA MICRO van Yaskawa heeft zichzelf bewezen als een krachtige kleine besturing in een groot aantal verschillende toepassingen, waaronder machines voor serie- en speciale productie of als centrale of decentrale besturing in de installatietechniek en gebouwautomatisering. De nieuwste versie is nog flexibeler in het gebruik.

De nieuwe VIPA MICRO controller van Yaskawa – meer geheugen en twee analoge ingangen voor meer toepassingen.'
De nieuwe VIPA MICRO controller van Yaskawa – meer geheugen en twee analoge ingangen voor meer toepassingen.
1/1
In de nieuwste versie is het hoofdgeheugen standaard uitgebreid tot 128 kilobyte, waardoor upgrades of retrofits niet langer nodig zijn om grotere projecten uit te voeren. Het geheugen is volledig remanent, dus alle gegevens en statussen blijven behouden als de stroom uitvalt. Naast 30 geïntegreerde digitale I/O's heeft het apparaat nu twee analoge ingangen in plaats van één, die geconfigureerd kunnen worden met 4 tot 20 mA (stroom) of 0 tot 10 V (spanning). Dat geeft het een groot aantal mogelijke toepassingen als een standalone CPU.

Compact en snel

Met een breedte van 72 mm is de basisversie van de kleine controller zeer compact en snel. De krachtige SPEED7-technologie zorgt voor een hoge tactsnelheid en snelle programmaprocessen voor bijvoorbeeld positionerings- en besturingstaken. De MICRO kan worden geprogrammeerd met de gratis software SPEED7 Studio LITE en alle volledige versies van SPEED7 Studio met de Siemens SIMATIC Manager en TIA Portal. De backplane-bus, die met een snelheid van 48 Mbit/s zeer snelle reactietijden mogelijk maakt, kan tot acht extra digitale I/O-modules ondersteunen. Dit geeft gebruikers tot 158 I/O-kanalen voor hun automatiseringstaken.

Veelzijdig

De aansluitstekkers op de kleine controller kunnen afzonderlijk worden losgekoppeld. Dankzij de push-in-technologie kunnen ze snel en eenvoudig zonder gereedschap worden gemonteerd en vervangen. De veerklemmen voor de stekkers vereenvoudigen echter niet alleen de bedrading, ze zijn ook bestand tegen trillingen, waardoor bijvoorbeeld schroefverbindingen niet hoeven te worden aangedraaid.
Door de positionering van de IO-display-LED's direct op het bijbehorende stekkercontact kan de gebruiker ondanks de hoge kanaaldichtheid eenvoudig en duidelijk de kanaalstatussen toekennen. Een geïntegreerde webserver maakt ook toegang tot data-, diagnose- en statusinterfaces via smartphone, tablet of laptop mogelijk. Met een aanpassing ondersteunt de kleine controller standaard Ethernet-protocollen zoals Modbus TCP, S7 Communication en Profinet. Met de VIPA Set Card (VSC) kunt u indien nodig extra functies inschakelen, zoals veldbusverbindingen.

I/O- en besturingssysteem SLIO

In schakelkasten of decentrale I/O-verdelers is de inbouwruimte vaak krap en is de benodigde kanaaldichtheid hoog. Met dat in het achterhoofd biedt Yaskawa nu nieuwe modules aan (021-1BH00 en 022-1BH00) met elk 16 digitale in- of uitgangen voor het beproefde I/O- en besturingssysteem SLIO. De modules hebben dezelfde afmetingen als eerdere versies met acht kanalen, waardoor ze 50% ruimte besparen in het systeem en schakelkasten of verdeelkasten veel kleiner kunnen worden gemaakt. Het innovatieve ontwerp met de verwijderbare frontconnector maakt de bedrading ook bij latere wijzigingen bijzonder eenvoudig.

Meer ruimte in de schakelkast 

Nieuwe SLIO I/O modules met elk 16 digitale in- of uitgangen. Ze hebben dezelfde afmetingen als eerdere varianten en dat scheelt de helft aan ruimte. 

Eenvoudig te bedraden, snel te vervangen

De 16-kanaals I/O-modules zijn modulair opgebouwd. Ze bestaan uit verwijderbare pluggen op een basismodule. Voor een snelle vervanging kan de vergrendelde plug met behulp van het zwenkmechanisme van de basismodule worden verwijderd. De bedrading op de stekker blijft tijdens het proces op zijn plaats. De stekker wordt dan eenvoudig op de vervangende module aangesloten. U kunt ook de geïnstalleerde basismodule uittrekken en indien nodig vervangen. De push-in-technologie op de steekklemmen maakt bedrading met of zonder adereindhulzen mogelijk.

Voor elke automatiseringstaak

Dankzij deze eigenschappen is het uiterst compacte en modulaire SLIO IO-systeem nu ook ideaal voor toepassingen waarbij het besturingssysteem slechts een beperkte hoeveelheid ruimte heeft. Het is eenvoudig te integreren in een hoger automatiseringsnetwerk en beschikt over de juiste veldbusinterfaces voor Profinet, Profibus, EtherCAT, DeviceNet, CANopen, EtherNet/IP, Modbus TCP en MechatronicLink-III. De interfacemodules zijn voorzien van een powermodule voor de voeding. Alle benodigde I/O-modules kunnen ‘stuk voor stuk' worden toegevoegd aan de krachtige CPU's in het SLIO-systeem, waardoor ze perfect zijn aan te passen aan elke automatiseringstaak. De backplane-bus, die met een snelheid van 48 Mbit/s voor zeer snelle reactietijden zorgt, kan tot 64 elektronicamodules ondersteunen. De SLIO kan worden gecombineerd en gebruikt met elk van onze gevestigde systemen en systemen van andere fabrikanten.

bron: Yaskawa

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (7)

5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden