Laatste nieuws:

, 12 oktober 2021 09:46

Overstappen op NSK Molded-Oil lagers verlaagt onderhoudskosten bij autowasstraat

De exploitant van een autowasstraat in Duitsland moest herhaaldelijk lagers vervangen in de draaikoppelingen van de waskoppen van het systeem, wat leidde tot kosten van meer dan €12.000 per jaar, alleen al voor de reserveonderdelen. De onderhoudskosten werden echter tot nul gereduceerd na vervanging van de lagers door NSK Molded-Oil diepgroefkogellagers met DDU afdichtingen.

Lagers in wasarmen en waskoppen van autowasstraten moeten onder zware omstandigheden werken.'
Lagers in wasarmen en waskoppen van autowasstraten moeten onder zware omstandigheden werken.
1/1
Een gemiddelde wasstraat in Duitsland reinigt meer dan 110.000 auto's per jaar. Wat betreft de aandrijfcomponenten in de wasstraten en -koppen, kan de toepassing vergeleken worden met een duurtest met verneveld water en reinigingsmiddel. De lagers in de draaikoppelingen van de waskoppen ondergaan een dergelijke behandeling, en in dit geval waren ze daar niet tegen opgewassen.

Het personeel van het autowasbedrijf was genoodzaakt om de groefkogellagers van de draaikoppelingen meerdere keren per jaar vervangen. Daarom wendde het bedrijf zich tot NSK voor advies over verlenging van de levensduur van de lagers. Uit analyse van de defecte lagers bleek al snel dat er sprake was van corrosie en gebrek aan vet, dat was uitgespoeld. Dit werd veroorzaakt doordat de niet-abrasieve afdichtingen niet konden voorkomen dat waswater de lagers binnendrong en zo het vet wegspoelde.

NSK stelde voor de lagers te vervangen door Molded-Oil diepgroefkogellagers met DU afdichtingen aan beide kanten. In deze lagers is het smeermiddel geïmpregneerd in een dragermateriaal, dat het smeermiddel, verspreid over een lange periode, vrijgeeft. Dit leidt tot een twee keer zo lange levensduur van de lagers (leverbaar als kogellagers, tonlagers en conische lagers), dan van lagers met vetsmering, met name in omgevingen die blootstaan aan water en stof. Bovendien zijn de onderhoudsintervallen aanzienlijk langer, omdat de Molded-Oil technologie permanente smering garandeert. En omdat het lager vetvrij loopt en niet hoeft te worden bijgevuld, blijft de bedrijfsomgeving schoon.

Molded-Oil lagers zijn verkrijgbaar met verschillende afdichtingen. De draaikoppelingen in de wasstraat zijn bijvoorbeeld voorzien van lagers met aan beide kanten een abrasieve DU afdichting (DDU), die binnendringen van water en vocht betrouwbaar verhindert, zelfs als dit een constante factor is in de bedrijfsomgeving.

Na het vervangen van de lagers werkten de draaikoppelingen in de wasstraat perfect. Alleen al in het eerste jaar bespaarde het bedrijf meer dan €11.900 aan onderhoudskosten. De eerdere kosten van meer dan €12.000 voor de lagers en een zeer lage raming van de arbeidskosten, kunnen nu worden afgezet tegen een eenmalige investering van €618 voor de Molded-Oil diepgroefkogellagers. Deze investering werd in minder dan drie weken terugverdiend.

bron: NSK Europe

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (9)

16 april 2024 - Veldhoven
Manufacturing Technology Conference
16 april 2024 - Veldhoven
CLEAN EVENT
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden