, 11 oktober 2021 08:32

‘Het zijn de medewerkers waar het op aankomt’

18 september betekende voor pompen- en afsluiterfabrikant KSB de start van het jubileumjaar naar aanleiding van het 150-jarig bestaan, hoewel door corona de feestelijkheden naar volgend jaar worden verschoven. De bedoeling is in september 2022 in de KSB-vestigingen over de hele wereld dit bijzondere jubileum op gepaste wijze vieren. “Het zijn de medewerkers, waar het op aankomt. Hun passie voor en hun vakkennis bij wat ze doen, maakt bij onze klanten het verschil”, zegt Dr. Stephan Timmermann, woordvoerder van de directie van KSB.

Johannes Klein stichtte in 1871 de onderneming in Frankenthal, Duitsland, samen met Friedrich Schanzlin en Jacob Becker - vandaar de naam KSB. Inmiddels telt het bedrijf, dat begon met 12 medewerkers, meer dan 15.000 medewerkers 27 productielocaties, bedrijven en vertegenwoordigingen in meer dan 100 landen en een omzet van 2,2 miljard euro. Al vanaf 1924 nam KSB drie fabrieken in Duitsland over en vestigde het dochterbedrijven in Europa - de eerste ervan in Italië. Andere bedrijven volgden in Frankrijk, overzee en in Azië. Een belangrijke succesfactor is het servicemerk KSB SupremeServ, waarmee de onderneming reservedelen, innovatieve servicediensten en onderhouds- en reparatiewerkzaamheden aanbiedt.

Belangrijke pijlers

"150 jaar is voor een onderneming een bijzonder jubileum. Niet veel bedrijven kunnen bogen op zo'n lang bestaan. Het is een moment om stil te staan, terug te kijken en te reflecteren. Maar ook om vooruit te kijken", aldus Timmermann. "Dat KSB er tegenwoordig zo goed voor staat, danken wij enerzijds aan de betrokkenheid van iedere individuele medewerker en anderzijds aan het feit dat ons bedrijf zich steeds heeft weten aan te passen aan de actuele omgeving. Tussen een idee, een innovatie en het zakelijke succes in een wereldwijde markt kunnen bij een producent en leverancier van pompen, afsluiters en bijbehorende service jaren liggen. Innovatiekracht en bereidheid om te veranderen zijn daarom belangrijke pijlers van ons bedrijf."

Eta

Vanaf het begin heeft KSB in de eerste plaats ingezet op technische standaarden. De in 1935 geïntroduceerde Eta-pompserie is nog altijd een leidend product in zijn klasse. De ‘Eta' geldt als moeder van alle normpompen en heeft industriegeschiedenis geschreven. Een ander voorbeeld is de chemie-normpomp CPK en de daaropvolgende pompserie Mega-CPK. Deze behoort tot de meest toegepaste chemie-normpompen ter wereld. KSB hecht traditioneel veel waarde aan duurzaamheid en is sinds 2010 lid van Global Compact van de Verenigde Naties. De richtlijnen ervan verplichten tot het realiseren van een sociale en milieubewuste bedrijfsvoering.

De Nederlandse dochteronderneming KSB Nederland is gevestigd in Zwanenburg.

Foto's:

‘Het zijn de medewerkers waar het op aankomt’

© Aandrijvenenbesturen.nl