Laatste nieuws:

, 5 oktober 2021 08:24

Blockchain moet statiegeld op kabelhaspels voorkomen

Slechts een klein deel van de duizenden haspels die Draka elk jaar in omloop brengt, komt retour. Waar blijven de haspels? Hoe vaak worden ze gebruikt? Kabelhaspels zijn geen primaire goederenstroom en worden momenteel ook niet apart geadministreerd noch gemonitord. Dat gaat veranderen.

Draka en Technische Unie gaan samen hun transporten van haspels volgen en beheren. De pilot richt zich in eerste instantie op de blauwe, recyclebare haspels van Draka.'
Draka en Technische Unie gaan samen hun transporten van haspels volgen en beheren. De pilot richt zich in eerste instantie op de blauwe, recyclebare haspels van Draka.
1/1
Vanaf eind 2021 gaan Draka en Technische Unie via een digitaal beheersysteem op basis van blockchain-technologie hun zendingen en ontvangsten van haspels onderling registreren. De pilot, een primeur voor de bouw- en installatiebranche, moet instrumenten opleveren om haspels effectiever en duurzamer in te zetten. Door de emballagestroom beter te reguleren, wil Draka de beschikbaarheid van haspels blijven garanderen zonder statiegeld te heffen.

Verduurzaming

Ook duurzaamheid is een grote drijfveer om de verspilling van haspels af te remmen. Haspels zijn ‘herbruikbare ladingdragers' met een grote restwaarde. Dat veel haspels (waarschijnlijk) voortijdig bij het afval belanden, past niet bij het nastreven van een circulaire economie. Daarom zetten Draka en Technische Unie, dat ook participeert in de Haspel Retour Service die Draka vorig jaar introduceerde, nu een volgende stap, met behulp van blockchain-technologie.

Administratieve hygiëne

Via het dashboard van RTI Blockchain B.V. worden de orderadministraties van Draka en Technische Unie onderling gekoppeld. Elke transportbeweging van een haspel wordt daar (anoniem) geregistreerd (aantal, type, datum, start- en doellocatie) en de data is voor beide toegankelijk. Eventuele verschillen worden meteen teruggekoppeld en hersteld. "Door dichter op de overdracht te zitten, kunnen we eventuele administratieve verschillen meteen recht trekken", licht Bart Schoonderwoerd, senior vice president logistics van Technische Unie, toe. "In feite nemen de transparantie en de administratieve hygiëne toe", vult mede-oprichter Yves du Bois van RTI Blockchain op basis van ervaring in andere sectoren aan. "Dit is onze eerste toepassing in de bouw- en installatiesector, maar logistieke processen verschillen niet per sector", beaamt mede-oprichter Milou Klooster.

Op de groei

In eerste instantie beperkt de pilot zich tot de blauwe, recyclebare haspels die tussen Draka en Technische Unie (distributiecentrum en enkele overslagcentra) pendelen. Zodra de medewerkers met het systeem vertrouwd zijn en deze logistieke bewegingen inzichtelijk zijn, kunnen de deelnemers maatregelen treffen en de toepassing uitbreiden. Bijvoorbeeld door haspels individueel te traceren (met QR-codes), geldstromen toe te voegen, andere soorten haspels op te nemen of meer logistieke partners toe te laten.

100 procent retour

"Wij willen met de pilot inzicht krijgen hoe we de emballagestroom, ook voor onze pallets en groene bakken, met meerdere partijen in de keten kunnen beheersen", zegt Schoonderwoerd, die hoopt de administratie van de emballagestroom ooit integraal onderdeel van het primaire proces te maken. Draka verwacht dat deze pilot al concrete instrumenten oplevert om de logistieke keten beter op elkaar af te stemmen. "Daarmee willen we de beschikbaarheid van haspels garanderen waar de behoefte het grootst is", zegt Frank Oberink business manager wholesale bij Draka, die zich als einddoel ‘een retourpercentage van 100 procent' heeft gesteld.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
20 maart 2024 - Antwerpen
Maintenance
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden