Laatste nieuws:

, 1 september 2021 10:32

Persluchtspecialist Chicago Pneumatic viert 120e verjaardag

Chicago Pneumatic viert dit jaar zijn 120e verjaardag: sinds 1901 maakt het merk naam met krachtig persluchtgereedschap, verrijdbare en stationaire compressoren, elektro- en dieselmotoren en later hydraulische apparaten, generatoren en lichtmasten. Het gereedschap wordt tegenwoordig vooral toegepast in de industriële productie evenals in service en onderhoud.

Chicago Pneumatic viert dit jaar 120-jarig bestaan. De fabrikant maakte vooral naam met krachtig persluchtgereedschap. Onder andere trokken bouwvakkers met een CP611-slagschroevendraaier de stalen kern van het World Trade Center in New York City op. Foto: Chicago Pneumatic/Atlas Copco'
Chicago Pneumatic viert dit jaar 120-jarig bestaan. De fabrikant maakte vooral naam met krachtig persluchtgereedschap. Onder andere trokken bouwvakkers met een CP611-slagschroevendraaier de stalen kern van het World Trade Center in New York City op. Foto: Chicago Pneumatic/Atlas Copco
1/1
Bouwgereedschap verkopen dat nog niemand heeft, is al vóór de eeuwwisseling het idee van John W. Duntley. Als hij in 1901 de staalmagnaat Charles M. Schwab leert kennen, neemt het businessidee vormen aan. Met de investeringen van Schwab, het eerste persluchtgereedschap en het octrooi voor de eerste met perslucht aangedreven éénklepshamer zet Chicago Pneumatic de vaart erin en expandeert al in 1904 naar Engeland, Canada en Duitsland.
In 1912 begint de onderneming met de productie van een horizontale 2-takt-semi-dieseloliemotor voor de aandrijving van de eveneens zelf geproduceerde compressoren. In 1925 wordt de Benz-dieselmotor geproduceerd waarmee diverse raceauto's in Europa rondrijden. In de volgende decennia ontwikkelt de fabrikant nog meer persluchtgereedschap en rotsboormachines, waaronder in 1939 de wereldwijd eerste slagschroevendraaiers met perslucht- en elektroaandrijving.
In 1943 zet de Saturday Evening Post een illustratie van de schilder en tekenaar Norman Rockwell op de cover: Een fabrieksarbeidster "Rosie the Riveter" ("rivet" is Engels voor "klinknagel"), eet met een klinknagel van Chicago Pneumatic op haar schoot haar lunch. In dit decennium bereikt de figuur van Rosie met de campagne "We can do it" een legendarische reputatie, met name bij vrouwen.

Olie-exploratie op 6000 meter diepte

Ook in de jaren 50 en 60 maakt CP geschiedenis: Persluchtboormachines van de fabrikant die voor de olie-exploratie worden ingezet, breken diepterecords van ongeveer 6000 meter. Maar het gaat ook de hoogte in: een elektromotor van Chicago Pneumatic speelt een rol in de Amerikaanse Apollo-ruimtemissie naar de maan. Deze drijft een pomp aan die drie zakken van de landingscapsule opblaast, voordat deze op 24 juli 1969 een harde landing in de Stille Oceaan maakt. De zakken zorgen ervoor dat het noodluik boven ligt en de astronauten het veilig kunnen openen.
In 1970 trekken bouwvakkers met een CP611-slagschroevendraaier de stalen kern van het World Trade Center in New York City op. In deze periode komen momentsleutels en hogesnelheidsratelsleutels op de markt die monteurs bij het verwisselen van wielen en andere werkzaamheden aan machines en motorvoertuigen het werk makkelijker maken en tot op de dag van vandaag in talloze werkplaatsen wereldwijd tot de basisuitrusting behoren.

Atlas Copco

Sinds 1987 is Chicago Pneumatic onderdeel van het Zweedse industrieconcern Atlas Copco. De integratie vergroot de portfolio en de marktdekking. Tegenwoordig is Chicago Pneumatic wereldwijd actief. De onderneming heeft zijn hoofdkantoor voor het segment Gereedschap intussen in het Franse Nantes, waar  100 mensen nieuwe machines onderzoeken en ontwikkelen. Productielocaties en logistieke centra zijn op alle continenten te vinden.
Bij de ontwikkeling concentreert de fabrikant zich op persluchtgereedschap voor het bewerken van metalen en composietmaterialen, voor de service en het onderhoud in de energiesector en op oplossingen voor werkplaatsen voor auto's en utilitaire voertuigen: Schuur- en boormachines, klink- en slakkenhamers, slagschroevendraaiers, moeraanzetters met een hoog koppel en persluchtmotoren. Tot het programma behoren  compacte slagschroevendraaiers met koppelbegrenzing net zo als krachtige en ergonomische pneumatische haakse slijpers voor veeleisende toepassingen in de metaalindustrie, in gieterijen of in de scheepsbouw. Daarbij komt nog handgereedschap voor het gebruik op bouwplaatsen: hydraulische of met een benzinemotor aangedreven breekhamers, hakhamers, stampers, boren en meer.

'Persluchtgereedschap moet intelligent worden'

"Wij verleggen de grenzen bij onze oplossingen nu al en willen onze voorsprong in de komende jaren met echte innovaties duidelijk vergroten", belooft Volker Wiens, directeur voor Gereedschap van het merk Chicago Pneumatic in Centraal-Europa. Dat wil zeggen: men wil zich niet beperken tot het permanent doorontwikkelen van bestaande gereedschapgeneraties. Het doel is eerder om echte nieuwe producten op de markt te brengen: "Daarvoor zullen we ons persluchtgereedschap steeds intelligenter maken, bijvoorbeeld met smartphones verbinden", zegt Wiens. "Dan heeft de gebruiker onderhoudsbeurten of het aantal uitgevoerde schroefcycli van een gereedschap steeds bij de hand. Want aan de geschiedenis van Chicago Pneumatic moet ook deze eeuw worden geschreven."

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden