Laatste nieuws:

, 24 augustus 2021 12:23

Hoe een variabel-toerentalregeling kan helpen om geld te besparen

WEG, de specialist in variabel-toerentalregelingen en motoren heeft een nieuwe handleiding gepubliceerd waarin wordt uitgelegd hoe een variabel-toerentalregeling kan helpen om geld te besparen en het milieu te ontzien. De handleiding bevat ook advies voor specifieke applicaties bij de keuze van variabel-toerentalregelingen voor ventilatoren, pompen, HVAC-systemen en compressors.

'
1/1

Het document (getiteld Guide to variable speed drive applications) kan gratis worden gedownload op www.weg-automation.com.

 

Energiebesparingen zijn het voornaamste voordeel van variabel-toerentalregelingen en de verklaring van dit kenmerk ligt besloten in de toerentalregeling. Bij toepassingen waar traditionele riemen of tandwielkasten worden gebruikt voor de verlaging van het toerental blijft de motor nog steeds op topsnelheid draaien - en dat betekent onnodig energieverlies.

 

In de handleiding van WEG wordt uitgelegd dat variabel-toerentalregelingen precies het toerental kunnen regelen, onder andere bij het starten en stoppen. Kortom, variabel-toerentalregelingen maken continu en volledig instelbare toerentalaanpassingen mogelijk, van motorstart tot motoruitschakeling, urenlang achter elkaar.

 

Een ander groot voordeel van variabel-toerentalregelingen is dat de geleidelijke versnelling van de motor vanuit stilstand de levensduur verlengt en de onderhoudskosten terugdringt. Als er daarentegen geen variabel-toerentalregeling wordt gebruikt, dan start de motor meteen met een krachtige stroom en dat kan zeer schadelijk zijn voor de motor die daardoor waarschijnlijk minder lang meegaat. In deze downloadbare handleiding legt WEG uit hoe deze processen van invloed zijn op de kosten.

 

"De energie-efficiëntie van variabel-toerentalregelingen is een gebruikelijk voordeel bij veel motortoepassingen," verklaart Marek Lukaszczyk, marketingmanager voor Europa en het Midden-Oosten bij WEG. "Rekening houden met de applicatie-specifieke voordelen vereist echter specialistisch advies en daar vervult onze nieuwste handleiding een belangrijke rol.

 

Bij pomptoepassingen bijvoorbeeld kan de keuze voor een variabel-toerentalregeling resulteren in een verbeterde debiet- en drukregeling. Het gebruik van een variabel-toerentalregeling voor de regeling van het debiet betekent dat er geen extra beperkingen worden toegevoegd aan leidingen, hetgeen wel het geval is bij een smoorklep. Daar staat tegenover dat moderne variabel-toerentalregelingen voor compressorapplicaties vaak over veel veiligheidskenmerken beschikken, zoals bescherming tegen spanningspieken en kortsluiting en STO-functionaliteit (Safe Torque Off, veilig uitgeschakeld koppel). Door te kiezen voor een aandrijving met dergelijke functies kunnen de Original Equipment Manufacturers (OEM's) van compressoren de eis voor bepaalde elektrische componenten omzeilen, waaronder motorstroomonderbrekers en schakelaars. Zo worden kosten beperkt."

 

bron: WEG Automation

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (8)

28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden