Laatste nieuws:

, 30 juli 2021 10:41

TU/e-studenten gaan op Formule 1-circuit Barcelona voor het eerst autonoom racen (video)

Elektrische racewagen van team University Racing Eindhoven haalt zonder coureur in bochten zo'n 50 kilometer per uur en bereikt op rechte stukken een snelheid van 115 kilometer per uur.

Foto: URE'
Foto: URE
1/1
Na jaren van voorbereiding gaat studententeam University Racing Eindhoven (URE) van de TU/e in Barcelona (van 2 tot 8 augustus) voor het eerst deelnemen aan de racedisciplines in de nieuwste klasse van de Formula Student competitie: de autonome klasse. Hierbij scheurt de racewagen zonder menselijk hulp over de baan, waarbij het voertuig - dat elektrisch is aangedreven - en het autonome systeem volledig ontworpen zijn door studenten van de TU Eindhoven.

Veertien andere teams

Dennis Gubbels, teammanager van URE, kijkt enorm uit naar de race: "Natuurlijk gaan we voor de eerste plek. Het zou toch prachtig zijn als onze autonome racewagen tijdens zijn eerste race meteen wint, zoals Max Verstappen op hetzelfde circuit zijn eerste Formule 1-race won in zijn toenmalige nieuwe bolide. We willen winnen en ik denk zeker dat dat kan."
Aangezien er geen coureur aan te pas komt, beschikt het team tijdens de race enkel over een kastje om de start in te luiden. URE neemt het in Spanje in de autonome klasse - waar op rechte stukken een snelheid van 115 kilometer per uur wordt behaald - op tegen veertien andere teams uit onder meer de VS, Portugal, Duitsland, Italië en Noorwegen.
Tijdens de competitie in Barcelona verschijnen de teams ombeurten op de baan. Ze worden op verschillende racedisciplines beoordeeld, zoals bochtensnelheid, acceleratie, uithoudingsvermogen en een kwalificatieronde. Het team wilde twee jaar geleden ook al meedoen aan een autonome race, maar kwam niet volledig door de technische keuring, waardoor de racedisciplines niet verreden konden worden.

Studenten van verschillende faculteiten

De racewagen is volledig ontworpen en ontwikkeld door studenten van verschillende faculteiten. Daarom zijn niet alleen de prestaties van de auto zelf belangrijk, ook het hele designproces zal beoordeeld worden door juryleden uit de auto-industrie. Verder moeten de deelnemende teams een gedetailleerd overzicht maken van al hun kosten, onderdelen en arbeidsprocessen. Als laatste moeten alle teams een winstgevend businessmodel opstellen rondom hun ontwikkelde racewagen.
Juiste samenhang
Gubbels vertelt dat het team moet pionieren, want autonoom racen staat nog in de kinderschoenen. Wedstrijden zijn er amper. "Daarom is dit een grote uitdaging voor ons. De systemen werken afzonderlijk van elkaar bijvoorbeeld vaak prima, maar het vinden van de juiste samenhang tussen de hard- en software is een lastige klus. De sensoren en camera's zijn de ogen van de auto, het softwarepakket is het brein van de wagen en de stuuractuator en motoren de ledematen. Alles moet perfect op elkaar zijn afgesteld. Wanneer er ook maar een fractie van een seconde vertraging in zit, kan dit al veel tijd kosten. We hebben het afgelopen jaar hard aan de wagen gewerkt en hopen de resultaten in Barcelona te kunnen tonen."
Naast de autonome competitie in Spanje heef het team meerdere malen deelgenomen aan de al langer bestaande elektrische klasse, zoals begin deze maand op het TT circuit in Assen. Van de dertig deelnemende teams behaalde URE een tweede plek. Het elektrische racemonster wat in Assen aan de start verscheen, wordt nu omgebouwd tot een autonome wagen, onder meer door de voor- en achtervleugel te vervangen voor een computer en een set extra sensoren. Gubbels: "We kunnen in korte tijd onze elektrische wagen omturnen tot een autonoom voertuig en andersom. Dat autoconcept is uniek."

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden