Laatste nieuws:

, 26 juli 2021 08:13

Bevestigd door TÜV: Safety over EtherCAT voldoet aan uitgebreide eisen van IEC 61784-3:2021

Na de publicatie van de vierde editie van IEC 61784-3 in februari van dit jaar, heeft TÜV SÜD Rail GmbH officieel bevestigd dat het EtherCAT-protocol voor functionele veiligheid, Safety over EtherCAT (FSoE), zonder wijzigingen voldoet aan alle uitgebreide vereisten van de IEC-norm.

'
1/1
Safety over EtherCAT is al in 2010 internationaal gestandaardiseerd binnen IEC 61748-3-12:2010 als FSCP 12 (Functional Safety Communication Protocol). Het is nog steeds geldig in de oorspronkelijke editie 1.0. De herziening door TÜV SÜD bevestigt nu dat het FSoE protocol ook voldoet aan de nieuwe normatieve vereisten van IEC 61784-3:2021 Ed. 4.0 zonder wijzigingen en is daarom nog steeds geschikt voor gebruik in toepassingen tot een Safety Integrity Level (SIL) 3. Volledige compatibiliteit met apparaten vanaf 2010 is dus nog steeds gegarandeerd.

Black channel

Het FSoE-protocol is gebaseerd op de zogenaamde ‘black channel'-benadering: het transportmedium wordt niet meegenomen in de veiligheidsoverweging en er worden dus ook geen eisen gesteld aan de aard van het communicatiesysteem zelf. Safety over EtherCAT beperkt zich daarom niet EtherCAT alleen, maar kan ook vaak via andere communicatieprotocollen en media worden geleid, bijvoorbeeld voor machinenetwerken via standaard-Ethernet of voor het aansluiten van mobiele machines via radiotransmissie.

Slim gekozene

Dr. Guido Beckmann, ETG-deskundige in de IEC-werkgroep WG12 over IEC 61784-3: "Wij ondersteunen actief de werkzaamheden van de IEC om nieuwe bevindingen en eisen voor veilige communicatie te bespreken en mede vorm te geven. De beveiligingsmaatregelen van het FSoE-protocol zijn al in het begin slim gekozen, zodat ze ook voldoen aan de nieuwe vereisten van IEC 61784-3:2021. Voor gebruikers van EtherCAT-apparaten en de vele leveranciers van de technologie garandeert dit stabiele en open veiligheidsgerelateerde communicatie met de grootst mogelijke investeringsbescherming."

IEC 61784-3

IEC 61784-3 definieert de algemene vereisten voor functioneel veilige communicatieprofielen in industriële netwerken. De nieuwe editie IEC 61784-3:2021 is in wezen uitgebreid met twee normatieve eisen. Ten eerste is een model ingevoerd dat de restfoutkans schat voor tijdigheid, authenticiteit en gegevensintegriteit in een veilige logische verbinding. Ten tweede vereist de norm nu de beveiliging van expliciete en impliciete mechanismen in een veiligheidsprotocol. In dit geval zendt het impliciete mechanisme niet alle gegevens door die overeenkomen met de veiligheidsmaatregelen, maar gebruikt het gegevens die zowel bij de verzender als bij de ontvanger bekend zijn om de volledige CRC-handtekening te berekenen. In het geval van Safety over EtherCAT komt dit bijvoorbeeld overeen met de oplopende cyclusteller.

bron: EtherCAT

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden