Laatste nieuws:

, 14 juli 2021 11:41

Impeller versus propeller: wat is het verschil?

Ze klinken misschien hetzelfde, maar hun doel en functie verschillen enorm van elkaar. Beide worden bijvoorbeeld gebruikt om een boot te besturen, maar zijn nogal tegengesteld in hun functionaliteit. Een propeller is een soort ventilator die vloeistof voortstuwt door ertegen te duwen, waardoor de rotatiekracht wordt omgezet in een lineaire beweging. Een impeller is een type rotor dat typisch deel uitmaakt van een pomp en een zuigkracht creëert, d.w.z. vloeistof in een voertuig of motor trekken.

'
1/1

Impeller

Simpel gezegd, een impeller is een rotor die een intrinsieke zuigkracht creëert, als onderdeel van een pompopstelling. Een impeller in het geval van een boot bestaat uit een reeks flexibele rubberen schoepen die aan een centrale naaf zijn bevestigd. Deze naaf draait rond een as in een roestvrijstalen voering die zich in de pomp bevindt. Koud water wordt door de waaier in de motor van de boot gepompt om deze onder belasting af te koelen. Scheepsmotoren hebben een waaier in de waterpomp en die wordt gebruikt om water van buiten de boot in het leidingsysteem te brengen.

Er is een inlaat op de impeller die water een weg in de boot geeft, en de rubberen schoepen duwen de vloeistof door de inlaat. De impeller is het roterende onderdeel van de centrifugaalpomp en duwt de vloeistof weg van het rotatiecentrum. Als gevolg hiervan wordt energie van de pomp naar het water overgebracht, dit creëert snelheid in het water en zorgt ervoor dat het naar buiten beweegt vanuit de drukpomp. De schroef van Archimedes kan worden gezien als een zeer vroege en eenvoudige versie van een impeller.

Impellers met hoge, gemiddelde en lage degelijkheid

Impellers kunnen worden gesorteerd in drie verschillende categorieën: "hoge", "gemiddelde" en "lage" stevigheidstypes. Dit betekent dat impellers met een hoge stevigheid vrij grote vierkante bladen hebben die voornamelijk worden gebruikt voor de dispersie van gassen, evenals voor het mengen van vloeistoffen met een hoge of gemiddelde viscositeit. Het specifieke ontwerp en de grootte van deze bladen zorgen ervoor dat er geen gas om hen heen kan gaan, wat een stuk gemakkelijker zou zijn als de bladen een smallere vorm hadden.

Impellers met een lage stevigheid hebben veel dunnere bladen dan hun tegenhangers met een hoge stevigheid. Ze worden over het algemeen gebruikt voor het mengen van vloeistoffen met een lage viscositeit en vaste suspensies. Middelgrote impellers zijn natuurlijk een middenweg tussen hoog en laag.

Propeller

Een propeller is een ventilator die een vloeistof van zich af duwt, waardoor roterende beweging wordt omgezet in lineaire beweging (extrinsiek). Nogmaals, in het geval van een boot werkt een propeller als een ventilator die stuwkracht creëert en daarom kracht genereert om de boot te laten bewegen. Gewoonlijk bestaan propellers uit drie of vier bladen die rond een as draaien om voorwaartse beweging te creëren. Terwijl de bladen draaien, neemt de waterdruk achter elk blad toe, waardoor de boot in het water beweegt.

Dit wordt mogelijk gemaakt doordat de bladen onder een hoek uit de naaf steken, waardoor water van de voorkant van de prop naar de achterkant kan zonder het water opzij te duwen. Over het algemeen geldt dat hoe meer bladen er op de propeller zitten, hoe meer vermogen voor een voertuig kan worden gegenereerd. Een toename van het aantal bladen kan ook de hoeveelheid weerstand die optreedt verminderen. De stuwkracht die door propellers wordt gecreëerd, kan worden verklaard door de stelling van Bernoulli of de bewegingswetten van Newton.

Wat zijn de belangrijkste overeenkomsten tussen impellers en propellers?

Er zijn veel manieren waarop waaiers en propellers op elkaar lijken:

  • Ze gebruiken allebei rotatie-energie om vloeistof op een bepaalde manier te verplaatsen
  • Ze vertrouwen allebei op een externe motor om ze van stroom te voorzien
  • Beiden hebben doorlopend onderhoud nodig om ze optimaal te laten presteren
  • Waaiers en propellers gebruiken elk water om energie op te wekken, of het nu gaat om voortstuwing of druk
  • Beiden hebben regelmatige smering nodig om te voorkomen dat hun onderdelen in korte tijd verslijten

Terugkomend op ons bootvoorbeeld, ze zijn allebei van vitaal belang voor de werking van een boot, zonder schroeven zal een boot niet bewegen en zonder waaiers kan een boot zijn motor niet koel houden

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen waaiers en propellers?

Het belangrijkste verschil tussen de twee is hun doel en functie. Impellers zijn typisch een hoofdcomponent in een koelsysteem, waar ze water in een motor moeten zuigen om deze koel en op de juiste temperatuur te houden terwijl deze in bedrijf is. Propellers vormen een belangrijk onderdeel van het voortstuwingssysteem van een voertuig; ze genereren beweging in voertuigen zoals boten en vliegtuigen. Hoe sneller de propellerbladen draaien, hoe meer snelheid en acceleratie er wordt gegenereerd.

Zelfs met dit grote verschil tussen de twee, is er nog een ander klein verschil dat tussen beide componenten kan worden getrokken:

  • Impellers zitten in een pomphuis, propellers niet
  • Impellers gebruiken schoepen om vloeistof aan te zuigen, propellers gebruiken bladen om vloeistof
  • weg te duwen
  • Impellers creëren voorwaartse beweging, propellers genereren rotatie met de klok mee
  • Impellers creëren druk, terwijl propellers water voortstuwing creëren

Toen impellers en propellers voor het eerst werden gemaakt en gebruikt, waren ze in de meeste opzichten fundamenteel verschillend. Nu, met het verstrijken van de tijd en met de vooruitgang van de technologie, gebruiken ze allebei aerofoil-technologie voor hun ontwerpen, die is afgeleid van het principe van Bernoulli. Dus hun gebruiksprincipe is nu meer vergelijkbaar dan ooit.

bron: Engineering 360

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden