Laatste nieuws:

, 10 mei 2021 12:27

€ 500.000 aan vouchers beschikbaar voor 5G-innovatie in Zuid-Holland

Er is € 500.000 beschikbaar voor Zuid-Hollandse technologiebedrijven om hun 5G-innovaties in fieldlabs te testen. Bedrijven kunnen dus nu al experimenteren met technologie die pas over een paar jaar beschikbaar komt.

'
1/1
Nergens ter wereld is er zo'n uitgebreid netwerk van samenwerkende 5G-testfaciliteiten als in Zuid-Holland. Er zijn zeven fieldlabs met ieder een eigen focus, dus bedrijven kunnen testen in een voor hen relevante eindmarkt. Voor nieuwe toepassingen, zoals autonoom rijdende auto's, kasrobots die zelf de rijpe vruchten plukken en specialisten die ambulancepersoneel op afstand begeleiden, is een betrouwbaar netwerk essentieel. 5G maakt dat mogelijk: er kunnen tot 100x meer verbindingen worden gemaakt, met een extreem hoge snelheid en betrouwbaarheid. Via de voucherregeling kunnen technologiebedrijven tussen de € 10.000 en € 50.000 ontvangen om in deelnemende 5G-fieldlabs in Zuid-Holland te testen.
50 mkb'ers al interesse getoond, een "gouden kans"
Veel grote bedrijven bereiden zich al voor op de komst van 5G, vaak samen met een van de aanbieders van 5G infrastructuur. Voor het mkb is dit lastiger. Via de mkb-regeling ‘Do IoT Vouchers voor 5G-innovatie' in het EFRO-programma Kansen voor West wordt vanaf 10 mei € 500.000,- extra beschikbaar gesteld voor Zuid-Hollandse innovatieprojecten. Technologiebedrijven kunnen tussen de € 10.000,- en € 50.000,- ontvangen om hun innovatieproject in een van de deelnemende fieldlabs uit te voeren. De fieldlabs werken daarbij met de stand-alone 5G-infrastructuur van de TU Delft en worden actief gesteund door de provincie Zuid-Holland, InnovationQuarter, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de Economic Board Zuid-Holland, KPN en T-Mobile. Zo'n 50 mkb-bedrijven hebben al interesse getoond om van de regeling gebruik te maken.
"Een gouden kans voor bedrijven," noemt gedeputeerde Meindert Stolk (provincie Zuid-Holland) de regeling. "Die kunnen nú al experimenteren met technologie die pas over een paar jaar beschikbaar komt. Mooi om te zien hoe de fieldlabs innovatie in Zuid-Holland versnellen."

Experimenteren met hoge snelheid

De grootschalige uitrol van 5G door telecombedrijven zorgt voor een toename van € 46 miljard aan het BBP en 970.000 extra banen in Nederland in 2025, becijfert Accenture Strategy in een recent rapport. Vanaf 2022 zal een snellere 3.5 GHz-infrastructuur beschikbaar zijn, later ook de snelste 26 GHz-infrastructuur. Door deze gefaseerde ontwikkeling van het 5G netwerk kunnen bedrijven momenteel nauwelijks experimenteren met toepassingen op hogere frequenties. In zeven fieldlabs in Zuid-Holland is dit wel mogelijk en doordat alle topsectoren in deze regio aanwezig zijn kan er in verschillende eindmarkten getest worden.

5G essentieel bij realiseren maatschappelijke opgaven

Of het gaat om de energietransitie, toegankelijke zorg of slimmer gebruik van grond- en brandstoffen: bij al deze maatschappelijke opgaven speelt digitalisering een essentiële rol. Betrouwbare en snelle mobiele verbindingen zijn dus onontbeerlijk. Zuid-Holland werkt daarom intensief samen om nieuwe innovaties vanuit het mkb mogelijk te maken. Het uitgebreide netwerk van samenwerkende 5G-fieldlabs in Zuid-Holland is uniek in de wereld.

bron: Innovation Quarter

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden